Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Soliga dagar kan sjöbrisen blåsa upp vid kusten

mikael sjöstrand

Under våren och försommaren när hav och sjöar fortfarande är kalla brukar det bli sjöbris vid kusterna. Det innebär dels att det blåser lite mer under eftermiddagen, dels att det blir mer moln över land än över hav och sjöar.

Svala vindar från hav och sjöar blåser in över land

Sjöbrisen är en cirkulation vid kusterna som skapas på grund av att solen värmer upp land mycket snabbare än vatten. Det blir varmt över land vilket gör att luften stiger. Över hav och sjöar blir det inte varmt lika snabbt och därför är det flera grader svalare än över land.

När luften över land stiger så blåser sval och fuktig luft in från hav och sjöar. Det är denna vind som kallas sjöbris. Samtidigt når också torr luft från land ner över havet. Luften över land blir då varm och fuktig medan luften över hav och sjöar blir sval och torr, därför bildas mer moln vid kustbandet.

När blir det sjöbris?

För att sjöbrisen ska bildas vid kusten krävs svaga eller som mest måttliga vindar under dagen. Vid ostkusten gynnas sjöbris av att det blåser från sydväst medan det på västkusten är typiskt med sjöbris vid nordostlig vind.

Sjöbrisen gör att det blåser 5–7 meter per sekund eller som mest cirka 10 meter per sekund in mot land på eftermiddagen men succesivt vrider vinden. Till kvällen blåser det längs med kusten och det beror delvis på jordens rotation.

Jag hoppas du noterar sjöbrisen de närmaste månaderna och att du kanske till och med har vinden i ryggen den sista biten innan du når i hamn en vacker sommarkväll till sjöss.

Publicerad 13 maj 2020