Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Sju bakslag innan vår

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Sju bakslag ska komma innan det är vår, säger den gamla Bondepraktikan. Men från när ska man börja räkna egentligen?

Det är, enligt gotländsk tradition, efter att man har sett den första staren som man ska kunna börja räkna bakslagen. Där har man något att spana efter alltså! Ett bakslag är ju vidare när kalluften återvänder efter en tid med flera dagar av riktigt milt väder för årstiden i hela landet.
Det blir åtminstone rimligt att börja räkna i februari månad för det finns nämligen en hel del intressanta saker som sker:

  • Den 15 februari är det första datumet som den meteorologiska våren "får" anlända, enligt definitionen. Det ska vidare vara en dygnsmedeltemperatur på över noll grader (vårtemperatur) sju dygn på rad. Därefter säger man att det var det första av dessa sju dygn som den meteorologiska våren anlände.
  • Runt Alla hjärtans dag, den 14 februari brukar solen sätta igång att värma mer märkbart. Då ökar snabbt blundande, småleende och vårlängtande svenskar i antal.
  • Dagarna börjar bli betydligt längre nu och solen får således allt större inverkan. Dagsmeja är ett fenomen som blir vanligare, det vill säga när solen smälter snön från taken trots att det är minusgrader i luften.

Första bakslaget i sikte
Redan de första dagarna i februari så har det varit milt med höga temperaturer för årstiden i hela landet, men under andra veckan kommer det första bakslaget.

Vår så sent som i maj
Statistiskt sett så anländer den meteorologiska våren till många platser i Götaland under februari. Gränsen sprids därefter vidare norrut över Svealand i mars, och till stora delar av Norrland i april. Sist ut brukar vara enstaka platser i nordligaste fjällvärlden som kan få vår så sent som i maj.

Vad är vår för dig?
Men om vi lägger den meteorologiska definitionen med alla siffror åt sidan så är det spännande att snarare ställa frågan: "När är det äntligen vår enligt dig?"
Jag har under mina år som meteorolog fått många olika svar på den frågan - här är några exempel:

"När all snö har smält bort"

"När motorcyklarna brummar runt på vägarna"

"När krokusar, vintergäck och snödroppar dyker upp"

"När jag slipper använd underställ"

"När det är 20 grader, minst!"

"När talgoxen sjunger"

"Körsbärsblommningen"

För mig har det alltid varit när de sopat bort allt grus från vägarna. Ja, för då är det vår!

Inte helt enkelt
Jag inser att frågan är mer komplex än vad man först kan tro, eftersom den är olika för oss. Det är såklart även olika beroende på var man befinner sig. Därför är det bra att det finns en definition som börjar i söder för att sedan sprida sig norrut, men även att den inte "får" anlända för tidigt så vi möts av allt för många bakslag innan vi kan känna oss trygga. Vår, välkommen!

Publicerad 5 feb 2024