Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Nu kommer rysskylan – biter sig fast i två veckor

rysskyla

Artikel från Aftonbladet, Nora Fernstedt

Stålsätt dig. Vintern är på väg.

Rysskyla, monsterkyla, ”beast from the east”. Kalla det vad du vill. Men nu kommer den – den iskalla luftströmmen från öst.

– Det kommer vara kallare än normalt i hela landet nu, under avslutningen på den här veckan och i princip under hela nästa vecka, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart

Kallast ser det ut att bli under helgen och på måndag, framför allt över södra Norrland och även Svealand.

– Där sticker det ut mest. Det ligger allmänt på 8–15 grader kallare än normalt. Dalarna kommer kunna ha 10–15 minusgrader mitt på dagen, så det kommer nog vara ännu kallare på morgonen.

Finland kallast på 20 år
Hittills i november har det varit kallare än vanligt i hela Sverige.

– Vi ligger på ungefär 1–7 grader kallare än normalt, säger Lasse Rydqvist.

I går nådde rysskylan Finland – med besked. I Savukoski Tulippo uppmättes −34,2 grader. Det är den kallaste temperatur som uppmätts i landet sedan 2002.

Snökaos och trafikproblem
Vintern har redan ställt till det rejält i trafiken under tisdagen. Många olyckor har inträffat, framförallt längs ostkusten från Norrland och ner till Stockholm.

I Skellefteå fick skolbarn skickas hem tidigare på grund av det besvärliga väglaget. Alla bussar har också ställts in fram till i morgon bitti. Bandvagnar står redo att sättas in om det behövs.

De kraftiga snöfallen över Uppsala och Stockholm ledde till förseningar ute på Arlanda flygplats, rapporterar P4 Stockholm.

Så blir adventvädret
Och mer snö ska det bli.

I morgon väntas snö fortsätta falla, framförallt längs Norrlandskusten där en gul varning gäller fram till lunchtid.

Redan på torsdag drar ett nytt snöfallsområde in från Baltikum. Då der Östersjölandskapen ut att drabbas värst.

– Chansen att få en vit första advent är rätt stor för många som har haft snö i dag. Och det skulle även kunna innebära en vit andra advent, säger Lasse Rydqvist.

 

Publicerad 29 nov 2023