Annons

Så blir vädret i augusti


Foto: Mikael Stenberg

Prognos uppdaterad 28 juli

Augusti bjuder till en början på svalt och ostadigt väder när flera lågtryck avlöser varandra. På många håll blir det då 5-10 grader svalare än det var under en stor del av juli. Andra och tredje veckan i augusti väntas dock högsommarvärmen hitta tillbaka till delar av landet.

2 augusti - 8 augusti: Svalt och blött

Lågtrycken avlöser varandra under denna vecka när de väntas rör sig upp över Sverige från sydväst. Det väntas flera dagar med skurar och moln i hela landet, samtidigt som det blir svalt för att vara augusti. I söder omkring 20 grader och i norr 15-20 grader. Trots det ostadiga vädret så kommer det troligen vara en eller ett par dagar med klart till halvklart väder och uppehåll.

9 augusti - 15 augusti: Soligt på flera håll

Lågtryck från Atlanten väntas leta sig in över framförallt södra Götaland, vilket medför fler dagar med regn och blåst, och endast enstaka soliga dagar. Högtrycket över norra Sverige håller samtidigt emot regnområden från Atlanten och väntas ge en vecka med mycket sol i norr. Även i Östersjölandskapen väntas solchanserna vara goda om högtrycken över Östeuropa lyckas leta sig in över Östersjön. Temperaturerna håller sig främst mellan 20-25 grader, men troligen lägre i sydväst.

Lär dig tolka molnen och förutspå vädret

16 augusti - 22 augusti: Svalt i norr och kanske den sista högsommarvärmen i söder

Lågtrycken tar över allt mer över norra Sverige. Sval luft når in över Norrland och västra Svealand följt av flera regnområden, eventuellt med inslag av åska i gränsen till den varma luft som når upp från Centraleuropa. Det väntas bli mellan 15-20 grader, men svalare i fjällen. 

I östra Svealand och i Götaland kommer det också vara en del regnområden som passera och med risk för åska. Men det varma och stabila vädret över Centraleuropa når eventuellt upp under ett par dagar och då kan det bli omkring 25 grader, kanske ännu varmare i Östersjölandskapen.

Varför mer moln och regn när lågtrycken närmar sig?

23 augusti - 29 augusti: Svala nordväst vindar

På många håll kan sommaren kännas som bortblåst sista veckan i augusti om denna prognosen står sig. Nordvästliga vindar kan eventuellt föra ner sval och ostadig luft över Sverige och det blir då blåsigt på många håll samtidigt som temperaturen i söder troligen håller sig på 15-20 grader och 10-15 grader i norr. I detta väderläge är solchanserna störst på Västkusten.

Säkerheten i prognosen är lägre på längre sikt

I augusti väntas många förändringar av väderläget och därför är tajmingen och den exakt placering av lågtryck och högtryck avgörande, men det bidrar samtidigt till osäkerheter. Vi på Klart håller er uppdaterade på väderutsikterna för augusti genom att kontinuerligt uppdatera vår månadsprognos.

Publicerad 21 jul 2021