Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons - Allegra

Pollen eller förkylning: Så vet du vad som är fel

Äntligen är våren här — solen skiner och träd, gräs och blommor står i strålande grönska, vad mer går att önska? Ja, det skulle vara att slippa täppt näsa, kliandet och de rinnande ögonen. Pollensäsongen är i gång.

 Varje år drabbas omkring 30 procent av alla svenskar av pollenbesvär och 8 av 10 får problem med både ögon och näsa samtidigt som hälften lider av trötthet och dåsighet. Ibland kan det vara svårt att veta om det är allergi som är roten till det onda eller om det rör sig om en klassisk förkylning — framför allt för de som aldrig tidigare drabbats. I Sverige brukar de flesta som får besvär tidigt på säsongen reagera på trädpollen och ofta hassel och al som blommar tidigt på året. 

Så lindrar du dina besvär och slipper irritation

Vid en klassisk förkylning brukar symtom ofta visa sig i form av exempelvis halsont, hosta, huvudvärk och trötthet eller matthet. Men oftast försvinner besvären av sig själva efter en vecka eller två vid en ihärdig förkylning. Vid en pollenallergi å andra sidan rör symtom sig ofta om röda kliande ögon, nästäppa, andningsbesvär och rinnande snuva som vägrar att ge med sig trots vila eller huskurer.

Så — hur slipper du besvären och en snorig sommar?

Det finns flera effektiva sätt att minska sina pollenbesvär. Bland annat kan du byta kläder när du varit ute, undvika att gå på nyklippta gräsmattor och vädra på natten när det regnat. Och om det inte skulle hjälpa finns här flera bra tips att ta del av. Om du tidigare gjort ett allergitest eller vill hitta ett bra sätt att behandla din allergi kan du prova receptfria läkemedel från apoteket. Allegra är en receptfri tablett som inte orsakar trötthet och effekten känner du redan en timme efter intag. Allegra lindrar flera av de vanligt förekommande symtomen som exempelvis kliande röda ögon, rinnande näsa samt nästäppa och nysningar.

Så lindrar du dina besvär — hitta rätt behandling

Fakta om Allegra®:

Allegra® (fexofenadinhydroklorid) tablett 120 mg, receptfritt läkemedel till symtomlindring vid säsongsbunden allergisk rinit (hösnuva). Från 12 år. Rekommenderad dos: 1 tablett dagligen före måltid. Försiktighet vid lever- eller njurproblem, hjärtsjukdom eller om du är äldre. Använd inte under graviditet eller amning. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du inte får effekt inom 7 dagar eller vid frågor. LÄS BIPACK-SEDELN NOGA FÖRE ANVÄNDNING. Datum för produktresume: 2022-01-03. Läs mer på allegra.nu. STADA Nordic Svensk Filial, Tel: +45 4485 9999

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 2 mar 2023