Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Platserna som fick vår först


VÄDER
publicerad 21 februari 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Efter en kall vinter med ovanligt lång period med ihållande kyla för hela landet så har det senare under februari varit betydligt mildare väder.

I Götaland och östra Svealand så har det under perioden 1-21 februari varit mellan 0-3 grader varmare än normalt för årstiden. Det här har gjort att vi fått en tidig ankomst av den meteorologiska våren på flera platser i södra Sverige.

Det första datum som våren kan anlända är den 15 februari, enligt definitionen. Således är det nu officiellt meteorologisk vår där vi haft en dygnsmedeltemperatur på över noll grader under de senaste sju dygnen.

De fick vår först
Först ut är i princip hela Skåne (undantag för Osby), Halland, Bohuslän, Blekingekusten samt lokalt på både Öland och Gotland. Även lokalt runt Vänern, på Visingsö, Harstena i Östergötland Säffle i Värmland och Landsort i Södermanland som fick vår den 15 februari.

En månad tidigare än normalt
När vi jämför med normalperioden 1981-2010 så är framför allt Säffle i Värmland som får meteorologisk vår över en månad tidigare än normalt.

Kartan visar ankomsten av den meteorologiska våren. De gröna områdena indikerar platser som fick vår den 15 februari. I övriga landet är det fortfarande meteorologisk vinter.

Publicerad 21 feb 2024