Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Nytt årshögsta

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 15 MAJ 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Sommarvärmen som svept in över så gott som hela landet den senaste tiden ritar sannolikt om årstidskartan ordentligt innan veckan är till ända.

Det ser vidare ut som att värmen stannar kvar, men inte riktigt överallt i landet under resten av maj månad. Läs mer om detaljerna i långtidsprognosen för maj.

Varmaste majdagen i Norrland på tre år

Under tisdagen började vi få de högsta temperaturnoteringarna från Norrlandskusten och redan mitt på dagen hade Delsbo i Hälsingland hela 25,7°C, vilket var nytt årshögsta. Tidigare ledare var Halmstad i Halland med 25,6°C den första maj.

Tillslut var det Gävle i Gästrikland som noterade hela 26,6°C på tisdagen, vilket också blev den varmaste majdagen i Norrland sedan 2021.

Varmare längre norrut

Samtidigt var den högsta temperaturen i norra Norrland 26,1°C vid Skellefteå Flygplats i Västerbotten, vilket är den högsta temperaturen vid norra Norrlandskusten i maj sedan 2020.

Tillslut var det Torpshammar, Medelpad som noterade nytt årshögsta på 27,2°C den 15 maj.
Varmaste majdagen i Sverige på sex år
Torsdagen den 23 maj var det Västkusten som noterade årets hittills högsta temperatur då Göteborg nådde hela 29,1°C på eftermiddagen. Detta är den högsta majtemperaturen i landet sedan rekordåret 2018, då samma station noterade 31,1°C.

Publicerad 15 maj 2024