Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Midsommarvädret - soljakten

VÄDERNYHETER
UPPDATERAD 19 JUNI 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Midsommarvädret kan vara nyckfullt, kanske rent av sedvanligt. Vem minns inte året då sillunchen dukades upp ute för att sedan avnjutas inomhus i skydd från skurarna?

Midsommar markerar en av de viktigaste dagarna vädermässigt för oss i Sverige. För vissa kanske till och med den absolut viktigaste. Åsikterna går säkerligen isär vilket väder som gör midsommaren fulländad. En sak som jag tror många uppskattar är sommarvärmen och solen. Därför har vi koncentrerat oss på att ta upp soljakten för midsommarvädret 2024.

Säkrare nu!

Prognosen blir nu allt mer säker för midsommarafton och det väntas bli många som får njuta av solen trots allt. Det har svängt mycket i prognosen den senaste veckan och det är på grund av att vi tampats med ostadigt väder, där flera regnområden varit inblandade. Framför allt finns det mycket plats för sol i landets södra halva, men även östra Norrland får en del sol.

Två regnväder

Landet väntas fortfarande kunna beröras av två regnområden under midsommaraftonen:

Den första längst i norr är ett splittrat regn eller skurar, lokalt med inslag av åska i delar av Norrbotten och Tornedalen. Även i fjällvärlden får vi räkna med skurar som driver in västerifrån.

“Den som bara älskar sol har aldrig dansat i regnet..”

Det andra regnområdet har ändrat sitt tidsschema och placering mycket den senaste tiden. Nu ser det ut som att det kommer in över Sydsverige först senare under kvällen och kommer därefter att avancera norrut över Götaland under natten mot midsommardagen.

Soligt för vissa

Mellan de två områdena med regn finns det en hel del plats för sol. Det soligaste och varmaste vädret ser ut att kunna bli i östra Götaland med lokalt upp mot 25-26 grader på eftermiddagen. Framförallt i norra Götaland så blir det mest soligt under dagen, samtidigt som vi får mer växlande molnighet norr därom efter solig inledning på dagen.

Så blir vädret på midsommar: Efter en solig inledning för många så växer stackmolnen till sig och vi får växlande molnighet, eller fortsatt mest soligt i söder. I norra Norrland mer moln och även regn eller skurar på sina håll.

SAMMANFATTNING

  • TEMPERATUR: Allmänt upp till mellan 18 och 24 grader i landet. Som mest högsommarvärme (alltså 25 grader) eller strax däröver, vilket kan bli någonstans vid östra Småland. I samband med mer ihållande regn under 15 grader i norra och västra Norrland.

  • NEDERBÖRD: Splittrat regn eller skurar längst i norr och i delar av fjällvärlden samt ett tidvis kraftigt regn som letar sig in över Sydsverige senare under kvällen.

  • SOLCHANSER: Det soligaste vädret blir i främst Götaland och södra Svealand. Även södra och mellersta Norrland får mer växlande molnighet, där solen visar sig. Många får även en solig inledning och avslutning på dagen.

Senaste prognosen är gjord på eftermiddagen onsdagen den 19 juni. Områden med regn indikerar stor/medelstor risk för regn eller skurar. Molnområdet innebär molnigt eller moln under större delen av dagen. Klara områden innebär soligt eller bara lätt molnighet, men där stackmoln kan förekomma under eftermiddag/kväll.

Publicerad 14 jun 2024