Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Snökasoet: Varnar för ännu mer snö

Artikel från Aftonbladet

Snön har fallit och trafiken med den.Under morgonen har många olyckor drabbat Europavägarna i södra Sverige. I Sundsvall har snöröjning slagit ut tågtrafiken söderut. Nu varnar SMHI för mer snö.

Under torsdagsmorgonen ställde Västtrafik in ett antal busslinjer på grund av besvärligt väglag.

”Det finns risk för störningar i trafiken på flera linjer under morgonen och förmiddagen på grund av väglaget. Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor", skrev Västtrafik på sin hemsida.

Samma problem gällde även kollektivtrafiken i Halland. Längre söderut inträffade ett flertal trafikolyckor i morgontrafiken på Europavägarna.

– På vissa platser på E6 är det extremt halt, säger Mattias Sköld, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan som direktrapporterar under rubriken ”Snö i Skåne”.

Och SMHI har utfärdat en gul varning för mer snö i området. Vädermyndigheten varna för snöfall i sydöstra Skåne som väntas hålla i sig till torsdag klockan 19.

”Snöfall som kan vara ymnigt och medföra trafikproblem. Totalt väntas 5-10 cm snö, lokalt omkring 15 cm. Snöfallet drar sakta bort söderut torsdag eftermiddag och drar bort helt och hållet under torsdag kväll”, skriver SMHI på sin hemsida.

”Ytterst obra”
Utöver problem i morgontrafiken har även snöröjning ställt till bekymmer. I Sundsvall kan inte tågen köra söderut efter att ett ”snöröjningsfordon” kört på en stolpe till en kontaktledning.

– Det är ytterst obra, säger Bengt Olsson vid Trafikverket, till Sundsvalls tidning.

Olyckan inträffade på onsdagskvällen och trafiken står helt stilla söderut. Tåg från norr kan vända i Sundsvall. Problemen väntas kvarstå under hela torsdagen.

Hanna Winge, meteorolog på Klart.se, säger att snö i dessa mängder är relativt ovanligt så här års:

– Det är mycket snö för så här tidigt på säsongen. År 2010 var senast som det var så pass mycket snö i södra Sverige sent i november, säger Hanna Winge på Klart. 

Mest snö har fallit i Jämtlandsfjällen:

–Årets november sticker ut med de stora snömängderna i framförallt Jämtlandsfjällen där de redan ligger omkring en meter snö på marken, säger Hanna Winge.

– Dagens högsta registrerade snömängd Vallbo i Jämtlandsfjällen som registrerade 120 centimeter denna morgon. Det är dock inte officiellt godkänd av SMHI ännu.

Blöt, blåsig snö från Baltikum
På norra halvan av Öland drar blåsiga och blöta snöbyar in med nordvinden från och med klockan 14 på torsdag.

SMHI har utfärdat en varning för snö i kombination med vind och det väntas hålla i sig till och med fredag klockan 13.

”Ett lågtryck över Baltikum för in ett område med snöfall och snöbyar över Östersjön. Från torsdagseftermiddagen börjar lite kraftigare snöbyar dra in över norra Öland, samtidigt som nordvinden tilltar och blir frisk i medelvind”, skriver SMHI på sin hemsida.

Totalt väntas 4-10 centimeter eller lokalt 15 centimeter snö över norra Öland.

 

 

Publicerad 30 nov 2023