Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Jakten på den vita julen

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Under december ökar intresset för vädret och många följer prognoserna med stor spänning - blir det en vit jul i år? Svaret ser naturligtvis olika ut beroende på vart någonstans i landet man planerar att fira jul.

Två jular som många säkert minns är julen 2010 då hela landet fick fira en vit jul, men även 2012 var snötäckt i nästan hela landet, med undantag för lokalt i Skåne där man hade barmark.

Flera saker som påverkar snötäcksprognosen

Prognosen för snötäcke är alltid svår eftersom det finns flera faktorer som påverkar. 

Temperaturen spelar såklart en stor roll.  Är det en relativt torr men ändå kall prognos så kan det räcka med ett nederbördsområde för att vi ska få en vit julafton. Ett bra exempel på detta var  år 2018 då Skåne hade barmark dan för dopparedan, men ett snöfall drog senare in senare under kvällen och resulterade i en vit julaftonsmorgon. 

Goda förutsättningar i år

Just i år så finns det goda förutsättningar för en vit jul för många i Svealand och Norrland då det redan ligger mycket snö här. Det måste därför till ganska mycket mildväder och blöt nederbörd för att allt ska hinna smälta bort innan jul.

Snödjupskarta 22 december 2023

Många får en vit jul

Än så länge är det för tidigt att vara helt säker på att få en vit jul i södra Götaland som får en hel del inslag av blöt nederbörd dagarna före julafton. Dessutom väntas nya plusgrader mot juldagen. Däremot ska det mycket till att julen inte blir vit från Uppland i en diagonal ner mot Dalsland. Där är det alltså mycket stor sannolikhet för en vit jul.

Risk för barmark - osäkerheten ökar för Götaland

Mest osäkert just nu är Sydsverige samt Öland och Gotland. Prognosen inför julhelgen har svängt mycket, men nu ser det ut som att en hel del snöbyar eller snöfall hänger kvar i landets östra delar. Frågan är bara om det räcker för att ge något snödjup längst ner i söder och sydost.

Extra vit jul!

Efter mildvädret med en hel del tö som gett barmark på många håll i söder ser nu ut att vända. Då kylan och snön har återvänt till många platser även i södra Sverige. Vidare innebär detta att årets julafton nu blir extra vit jämfört med de senaste åren!

Publicerad 14 dec 2023