Historiskt väder

februari väder

Väder

Februari, en månad som historiskt sett inte varit känd för värme, men som 2019 slog många med häpnad då det blev riktigt varmt på flera håll i landet - ett värmerekord för månaden. Vi dyker ner i historiska rekord och tittar tillbaka på februaris väderhistorik. 

De senaste veckorna har många delar i landet fått njuta av det krispiga vintervädret med såväl snö som sol. Kylan har berett sig ut över vårt land och vi har hittills fått fyra internationella isdygn,  vilket inte inträffar varje år, senast vi hade isdygn var 2018.  Läs mer om nationella isdygn här. 

Kylan väntas hålla i sig under februari, en stor skillnad från förra årets milda och blöta vinter. Även året innan, 2019  var milt, och slog till och med värmerekord för februari när man uppmätte 16,7 grader i Karlshamn. Vi hittar även Sveriges köldrekord i februari, ett rekord som sattes 1966 när man i Lapplandsfjällen mätte -52,6 grader. 

Andra vinterrekord genom tiderna

Världsrekord i kyla - nästan minus 100 grader, närmare bestämt 98,6 minusgrader, uppmättes i Antarktis 2018, och därmed slogs det tidigare världsrekordet på 89,2 grader på samma plats. Medeltemperaturen för de inre delarna av Antarktis ligger runt -58 grader vilket gör det till världens kallaste plats. Europas köldrekord hittar vi i Ryssland där man år 1972 uppmätte -58,1 grader.

Världsrekord i kyla hittar vi inte helt oväntat på Antarktis.

Snöfall – Under ett dygn föll över 2,5 meter snö i norra Italien. Året var 2018, och snöfallet kom att bli det största som uppmätts på ett dygn. I Jomilien i Lapplandsfjällen föll 4,2 meter snö under en månad vilket är rekord för Sverige. Rekordet för ett dygn ligger på 1,9 meter.

Snöstorm – i februari 1972 svepte en kraftig snöstorm in över Iran och efter veckor av besvärligt väder täcktes delar av landet med åtta meter snö. Snöstormen är den värsta genom tiderna och man beräknar att runt 4000 människor miste livet.

Snöflingor och hagelkorn - Det största hagelkorn som uppmätts vägde drygt ett kilo och föll under den kraftiga hagelskur som inträffade i Bangladesh 1986 och som dödade 96 personer. Det största hagelkorn som uppmätts i Sverige vägde 200 gram. Den största snöflingan i världen föll i USA och var 38 centimeter hög och 20 bred, men var egentligen en sammansättning av många flingor som till slut bildade en fling.  

Läs om fler väderrekord här 

 

 

Publicerad 12 feb 2021