Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så vet du om det kommer bli frost

Väder

Dagarna blir kortare och nätterna blir längre vilket ger oss lägre dagstemperatur och framförallt kalla morgnar på hösten. Vi går igenom hur du vet om det finns risk för frost. 

För att det ska bli frost på marken behöver det vara kallare än nollgrader och luften behöver vara tillräckligt fuktig. Frost bildas när det är klart väder på natten så att värmen från dagen strålar ut mot rymden och marken kyls av. På hösten kyls gräsytor på öppna fält av snabbast, vilket gör att det kan vara frost i gräset på morgonen även fast det inte är någon frost på bilvägen.

Hur kan jag läsa av om det frost i väderprognosen?

Det kan bli frost om det är en till fyra plusgrader i prognosen, samtidigt som det väntas klart väder och svaga vindar, men det krävs även att luften är fuktig. Är luftfuktigheten i prognosen över cirka 75 % kan det förekomma lokalfrost - ju högre luftfuktighet och lägre temperatur desto mer utbredd frost.

De lokala variationerna är ofta stora när det handlar om hur mycket frost det blir och hur länge den ligger kvar. På grund av att kall luft sjunker in under varm luft kan kall luft samlas i svackor och viadukter vilket gör att det oftare blir frost där. Blåsiga förhållande kan hämmar frostutveckling tack vare att luft blandas om mellan högre och lägre höjder, vilket leder till en högre temperatur och torrare luft nära marken.

Publicerad 5 okt 2023