Annons

Höstfrosten är här!

Väder

Sensommar i all ära, men på många platser har faktiskt höstkylan tagit sitt grepp. Det blir frostnätter långt söderut under slutet av september och början av oktober när vi får högtrycksbetonat men en del kyliga nätter och morgnar. Vi går igenom hur du vet om det finns risk för frost. 

För att det ska bli frost på marken behöver det vara kallare än nollgrader och luften behöver vara tillräckligt fuktig. Frost bildas när det är klart väder på natten så att värmen från dagen strålar ut mot rymden och marken kyls av. På hösten kyls gräsytor på öppna fält av snabbast, vilket gör att det kan vara frost i gräset på morgonen även fast det inte är någon frost på bilvägen.

Hur kan jag läsa av frost i väderprognosen?

Det kan bli frost om det är en till fyra grader i prognosen, samtidigt som det väntas klart väder och svaga vindar, men det krävs även att luften är fuktig. Är luftfuktigheten i prognosen över 75 % kan det förekomma lokalfrost - desto högre luftfuktighet desto mer utbredd frost.

De lokala variationerna är ofta stora när det handlar om hur mycket frost det blir och hur länge den ligger kvar. På grund av att kall luft sjunker in under varm luft kan kall luft samlas i svackor och viadukter vilket gör att det oftare blir frost där. Blåsiga förhållande kan dock hämma frostutveckling tack vare att luft blandas mellan högre och lägre höjder, vilket leder till högre temperatur och torrare luft nära marken.

Publicerad 15 sep 2021