Gotland möter Kentucky i smakrik bourbon
Från det gotländska kalkrika vattnet har en ny slags dryck tagit form. Nämligen en bourbon på svenskt recept. När företaget Juvenis tog fram produkten var målet att hålla all produktion lokalt i Sverige, men för att få kalla den för vad den är – en bourbon – behövde de ta hjälp av en partner i dryckens hemland USA.
Juvenis Bourbon I Systembolaget
Juvenis är en mörkt kolafärgad sprit med tydliga doftaromer av crème brûlée, banan, vanilj och bulldeg. Smakerna är djupa och söta med distinkta vaniljtoner. Dryckens karaktär kommer från användningen av nya amerikanska ekfat som behandlas under hög värme i 30 sekunder innan lagring. Det ytbrända träet fördjupar Juvenis aromer och smaker och resulterar i en kortare tid på fatet än klassiska amerikanska bourbons. Efter bara sex månader har Juvenis fått sin tydliga karaktär.
Juvenis bourbon är tillverkad på en väldigt hög halt majs, vilket gör att den innan lagringsprocessen i Kentucky innehåller en procenthalt på 58,5 procent alkohol. När lagringen är klar skeppas den till Gotland, där den mixas med det gotländska kalkrika vattnet för att komma ner på 45 procent alkohol och sedan buteljeras.
Juvenis bourbon är inte en del av Systembolagets fasta sortiment, men kan beställas som ordervara.
Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.