Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Fler köldrekord?

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Januari blir sannolikt den tredje månaden i följd med en temperatur under det normala för årstiden i hela landet. Även oktober 2023 var i stora delar av landet kallare än brukligt.

Även om avslutningen på januari är mild blir månaden som helhet kall - för flera stationer dessutom rekordkall. Vi har redan sett flera köldrekord för januari, bland annat mest anmärkningsvärda -43,6 grader i Kvikkjokk-Årrenjarka med lång tidsserie (mätstart september 1887). Men det kan alltså bli fler när vi ser till månadsmedeltemperaturen.

Med knappt en vecka kvar av månaden så ligger följande platser hittills på rekordlåga medeltemperaturer för perioden 1-24 januari:

-20,1° Ylinenjärvi, Norrbotten

-19,0° Lakaträsk, Norrbotten

-15,3° Storön, Norrbotten

-15,6° Arvidsjaur, Norrbotten

-16,2° Vilhelmina, Lappland

-9,6° Järnäsklubb, Västerbotten

-3,3° Kärna, Västergötland

-2,6° Mästerby, Gotland

-3,3° Hästveda, Skåne

-1,3° Karlskrona-Söderstjärna, Blekinge

Ett köldrekord för månadsmedeltemperatur är också mycket ovanligt under årets kallaste månader (januari och februari), men då refererar vi återigen till stationer som har en lång tidsserie med över 100 år av data.

Kallaste januari 
Den här gången visar det sig att samtliga stationer som just nu ser den kallaste januari sedan mätningarna startade har relativt korta tidsserier. Många automatstationer, som dessa är, sattes i bruk under mitten av 1990-talet och vissa även senare än så.

Således missar vi en hel del intressant data för just de här platserna. Exempelvis från de kalla januarimånaderna 1942 och 1987 som innehar flera av landets köldrekord för januari månad.

Februari kan bli fjärde kalla månaden
Hur som helst blir det spännande att se om även februari kan bjuda på kyla i hela landet, vilket långtidsprognosen har antytt under januari. Det skulle i så fall bli den fjärde månaden i rad som är kallare än normalt i hela landet. En sådan svit hör inte till vanligheten längre.

Publicerad 25 jan 2024