Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Extremhetta i Sydamerika: Varmaste nätterna någonsin i Paraguay

Artikel från Aftonbladet, reporter Lovisa Dehlin

Extrem varmluft håller temperaturen uppe i Sydamerika – dygnet runt. Lägsta temperaturen i Mariscal Estigarribia i Paraguay var i lördags 34 grader.

– Det kommer fortsätta att vara rejält varmt ett bra tag till, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Brasilien, Argentina, Paraguay och Bolivia har alla haft de varmaste nätterna som någonsin uppmätts i respektive land.

Anledningen är den varma luften som ursprungligen kommer in från Atlanten.

– Det som gör att det blir så här väldigt varmt och att det stannar kvar är på grund av högtrycket som ligger över en stor del av Sydamerika. Det hjälper till att hålla kvar den varma luften samtidigt som inte lågtryck lyckas ta sig in och trycka undan den, säger Lasse Rydqvist.

34 grader som lägst
Redan under lördagen så slogs det sydamerikanska rekordet, men natten till i går slogs det igen. Den lägsta temperaturen under dygnet låg då på 34,0 grader i Mariscal Estigarribia i Paraguay.

Det tidigare rekordet låg på 32,2 för hela Sydamerika.

– Många gånger så slås värmerekord med 0,1–0,3 grader kanske. Så nu är det en stor marginal mot tidigare rekord, säger Lasse Rydqvist.

46 grader som högst
Det nya rekordet i Paraguay är även den näst högsta minimitemperaturen som noterats någonsin i världen. Det globala rekordet är på 35,0 grader i minimitemperatur på ett dygn, vilket uppmättes i staden Cunnamulla i Australien 1965.

– I Argentina igår hade man 46 grader som maxtemperatur. Det är också rekord för många stationer men det blir inga värmerekord för maxtemperaturer även om det är extremt höga värden.

Inga lägre temperaturer i sikte
De höga temperaturerna verkar vara här för att stanna.

– Det kommer fortsätta att vara rejält varmt ett bra tag till. Åtminstone hela veckan. De har ingen ljusning än riktigt, säger Lasse Rydqvist.

 

Publicerad 14 nov 2023