Börjar vintern gå mot sitt slut?


Foto: Jon flobrant

Sportloven har dragit igång men vintervädret börjar att ge vika. Plusgraderna väntas den närmaste veckan sträcka sig långt norrut och snötäcket kommer att försvinna på många håll i söder. Men är det våren som står på glänt eller kommer kung Bore tillbaka?

De sista dagarna i februari kommer bjuda på vårvärme och soligt väder på de flesta håll. I fjällen dock mycket moln  och snöbyar.

Vintern ser ut att ha mer att ge

När vi går in på början av mars kan kung Bore komma tillbaka. Högtryck väntas under de två första veckorna i mars etablera sig över norska havet, vilket ger förutsättningar för att kall luft ska återigen hitta ner över Sverige norrifrån, vilket åtminstone leder till frostnätter i hela landet.

Inte lika kallt som i februari

När det var som kallast i februari nådde kall luft från Arktis ner över Sverige, men den kalla luften som troligen hittar ner över Sverige i början på mars är inte lika kall. Det beror på att jetströmmen sträcker sig längre norrut nu samtidigt som solen värmer mer, och våren är även på framfart.

Fler nationella isdygn?

Även om det blir kallare när vi går in i mars, så kommer det troligen vara platser som inte får så många fler vinterdagar, och det gäller främst kusterna i Götaland. Därför blir det inte fler än fyra nationella isdygn denna vinter. 

Vad är ett nationellt isdygn?

Kommer all snö försvinna?

Trots att vinterkylan kommer tillbaka till viss grad i söder kommer större delen av  snötäcket försvinna. I Svealand kommer snötäcket krympa mycket under slutet av februari men i början på mars väntas snötäcket breda ut sig igen. I Norrland däremot väntas flera nederbördsområden passera och i början mars väntas även snötäcket fyllas på i ordentligt i västra Norrland. Nedan ser du hur snötäcket såg ut morgonen 19 februari och hur det väntas se ut i början av mars.

Källa: SMHI, snödjup 19 februari, och meteologisk uppskattnig av snödjup för början av mars.

Publicerad 19 feb 2021