Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Blåsigt värre och en rekordkort flygtur

Har du varit med om att flyget blivit försenat eller kanske inställt på grund av vädret? Det är inte alltid så att vädret försenar trafiken dock. Stark medvind kan faktiskt snabba på flygresan också.

Den 8:e februari var det ovanligt starka vindar på tio kilometers höjd som blåste österut över Atlanten och resenärerna på ett flyg från New York till London landande 1 timme och 17 minuter tidigare än förväntat. Det tog endast 4 timmar och 56 minuter för flygplanet att korsa Atlanten.

Det nya rekordet på knappa fem timmar gäller för kommersiella flyg och medvinden på tio kilometers höjd var på uppemot 370 kilometer i timmen, enligt vädermodellerna. Det är vanligt att vindar på tio kilometers höjd är på uppemot 170 kilometer i timmen, men denna gång var det alltså betydligt mer.

Det som bidrog till den extra starka medvinden var flera lågtryck som höll till över Grönland och Island samtidigt som högtryck höll till mitt på Atlanten i höjd med Kanarieöarna. Vindarna kunde då sträcka sig mer eller mindre rakt över Atlanten och uppnå ovanligt höga hastigheter.

Publicerad 12 feb 2020