Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons - Nasonex

3 myter om allergi  

Har barn som växer upp utan pälsdjur mindre risk att bli allergiska? Yuba Averstedt, medicinsk rådgivare på Bayer, reder ut tre myter kring allergi.

Myt 1: Allergi är något som man föds med

Risken att utveckla allergi är stor om någon av föräldrarna är allergiska. Men det beror också på hur mycket allergener man exponeras för över tid.

Myt 2: Barn som växer upp utan pälsdjur löper mindre risk att bli allergiska

Vissa som har pälsdjur hemma blir inte allergiska och andra som inte har något husdjur kan få allergi. Forskarna vet ännu inte med säkerhet varför vissa personer blir allergiska, medan andra inte blir det. Det är en komplex interaktion mellan arv och miljö.

Myt 3: Man blir trött av allergimedicin

Alla biverkningar är individuella och därför finns det också personer som kan uppleva att de blir trötta av vissa antihistaminmediciner, men det är snarare en sällsynt biverkan med de nyare preparaten.

Trötthet är också ett vanligt symtom vid allergi och i vissa fall kan du behöva byta eller kombinera flera läkemedel för att få full symtomlindring.

 

Test: Svara på tre frågor – se vilket allergiläkemedel du ska välja

Köp Nasonex här

  

Läs alltid bipacksedeln. Nasonex® nässpray (mometasonfuroat) är ett receptfritt läkemedel från 18 år för behandling av symtom (nästäppa, rinnsnuva, klåda och nysningar) vid säsongsbunden och perenn allergisk snuva. Vid graviditet, amning eller om du redan använder läkemedel med kortison bör du rådfråga läkare före användning. Använd inte Nasonex om du är allergisk mot något innehållsämne, har en obehandlad infektion i näsan, nyligen har genomgått en näsoperation eller har en skada i näsan. Får du ingen effekt inom 14 dagar ska du kontakta läkare. Använd ej i mer än 3 månader utan läkarkontakt. Bayer.se. L.SE.COM.02.2020.3832.

Publicerad 28 feb 2020