Annons

en hand som håller i telefon med klart-appen, en som håller i yr-appen

“Yr sa att det skulle bli sol”
“Nä, på Klart såg det ut som att det skulle regna lite”

Brukar du också kolla flera väderappar för att vara säker? Du är inte ensam! Enligt en undersökning gjord i Schibstedpanelen* använder 47 procent fler än 1 väderapp.


För er har vi tagit fram en jämförelse-prognos, där du kan se prognoser från Klart, Smhi och Yr bredvid varandra. Smidigt va?


Men varför är prognoserna ibland olika?

  • Olika sätt att räkna. Information om hur vädret är och har varit kommer från samma ställe från början. Men när olika väderleverantörer gör en prognos för att se hur vädret kommer bli framöver, finns det olika uträkningsmodeller de kan välja. Så prognosen blir olika beroende på vilken modell varje väderleverantör har valt.
  • Olika meteorologer gör olika bedömningar. I sista steget av prognosen gör en meteorolog ändringar efter vad hen kan om lokalområdet. Detta kan såklart resultera i att den slutgiltiga värdeleksrapporten från yr, smhi och klart skiljer sig lite.
  • Väderikoner! Har ni tänkt på att väderikonerna har lite olika stil i de olika apparna? Designen på ikonerna kan också påverka hur du uppfattar väderprognosen. Är “molnigt” ett vitt moln eller grått? I vår jämförelse-prognos har vi förenklat det genom att översätta alla ikoner till Klart-stil. 

 

Frågor om jämförelse-prognosen? Vi svarar i vår kundtjänst!

Öppna Klarts kundtjänst

 

 


*Schibstedpanelen är en panel med användare av Schibsteds produkter (Klart.se ägs av Schibsted, liksom Aftonbladet, Blocket och Svenska Dagbladet), där du som är panelist får svara på frågor om produkter, tjänster och reklam via email.

Publicerad 8 jan 2019