Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vad menas med La Niña?Väder

I år är ytvattnet i stora delar av Stilla havet vara kallare än normalt, ett fenomen som kallas för La Niña. Fenomenet har stor påverkan på vädret kring Stilla havet och trots avståndet kan det även påverka den svenska vintern.

Vattentemperaturen i Stilla havet styrs av hur starka vindarna är. Passadvindar heter vindarna längs ekvatorn och de är ostliga. Precis som hemma i Sverige gör starka vindar att ytvattentemperaturen sjunker och svaga vindar gör att ytvattentemperaturen stiger.

När passadvindarna förstärks bryter en så kallad La Niña ut, ytvattnet i stora delar av Stilla havet blir då kallare än normalt, utom i de västra delarna som blir varmare. Nedan beskrivs de typiska förhållandena vid La Niña.

La Niña ger ett vädermönster omkring Stilla havet där det i nordvästra Nordamerika är kallare än normalt medan det är torrt och varmare än normalt i bland annat Kalifornien. På andra sidan Stilla havet i Sydostasien och Oceanien blir det normalt sett en vinter som är blötare än normalt.

Hur La Niña påverkar vädret i Europa är inte entydigt men man är överens om att fenomenet på Stilla havet ger en ökad sannolikhet för högtrycksblockeringar. Vintertid leder det till att det kan bli kallare och torrare än normalt, samt mycket moln och svaga vindar, och det gäller även i år.

Stilla havet kan även vara i en neutral eller varm fas, beroende på hur ytvattentemperaturen skiljer sig från det normala. Den varma fasen kallas El Niño, och då är passadvindarna som svagast. Här nedan ser vi i vilken fas Stilla havet har varit sedan 2013. I år är det La Niña för tredje år i rad, vilket är ovanligt, senast det hände var mellan 1998 och 2000.

 

Publicerad 18 okt 2022