Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Dags att skörda!väder

Hösten bjuder inte bara på regn och rusk, många ser även fram emot att få skörda sina äpplen, morötter och andra godsaker som är i säsong nu. Har du ingen egen trädgård bjuder många av landets alla skördemarknader upp till fest under september och oktober.

Att plocka och odla sina egna primörer känns förstås extra härligt. Egen trädgård eller på skördemarknad -  frukt och grönsaker som fått mogna på egen hand efter svensk säsong är extra smakrika. De innehåller ofta mer näring och är anpassade för att växa i vårt klimat. 

Dags att plocka äpplen 

Sommaräpplen mognar och kan plockas till början av september och ätas direkt. Höstäpplen mognar under andra delen av september och början av oktober och kan lagras en kortare tid. Det finns mycket man kan göra med äpplen i säsong: äppelkompott, äppelpaj, äppelchutney och mycket mer.

Plommon har säsong från augusti till början av oktober och det gäller även pumpan, som tillhör gurksläktet och har högsäsong i september. I september skördas också paprika, aubergine, chili, tomat morötter, ärtor, bönor och blomkål.

Vad ska jag plocka i skogen under september?  
Ut på tur, aldrig sur - i den svenska skogen är lingon den vanligaste bärsorten och de mognar i augusti- september. Säsong är det även för björnbär, rönnbär och tranbär.

Om sommaren varit torr och het kan dock bärskörden minska påtagligt. Har inte sommaren varit alltför torr utan också innehållit en hel del regn, kan man nu glädjas åt att ge sig ut i skogen och skörda karljohansvamp. Den är allmänt förekommande i hela Sverige och likaså skogens guld kantarellen.

Dags för skördefest

Primörer, närproducerat och folkfest. Inget känns så höstigt som när skördefesterna runtom landet slår upp sina dörrar. Några har redan öppnat, men de flesta har vi att se fram emot i slutet av september och under oktober. 

Vad är då en skördefest? 
Konceptet härstammar från det gamla bondesamhället, skafferierna var fyllda med primörer och förnödenheter för att kunna ta sig an de mer kyligare tiderna. Man firade att skörden var gjord, och festerna präglades av mat och dryck. 

 Källa: wwf.se, naturskyddsforeningen.se

 

Publicerad 24 sep 2023