Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons - Vattenfall

Så påverkas elpriserna av vädret

Kalla vintrar innebär ofta högre elkostnader för de flesta. Men den senaste tidens låga temperaturer med mer regn än snö har inneburit lägre elpriser för många hushåll.

– Vädret den senaste tiden har varit extremt milt i förhållande till årstiden. Det har på vissa platser varit den varmaste vintern sedan man började mäta och det har enstaka timmar inneburit negativa elpriser i Sverige, säger Johan Sohlberg, meteorolog på Vattenfall.

"I grund och botten är det tillgången till vatten som styr elpriserna. Om vi har lite vatten och vind stiger elpriserna."

En kombination av milda vintertemperaturer och nederbörd i form av regn samt att det blåst på rätt ställen, det vill säga där det finns vindkraftverk, har lett till rekordlåga elpriser.

– Det finns gott om vatten i magasinen och den snö som finns i fjällen räcker för att vattenkraften ska leverera långt in på året. I grund och botten är det tillgången till vatten som styr elpriserna. Om vi har lite vatten och vind stiger elpriserna. Många av oss minns vintern 2010 när det var väldigt kallt. Då hade vi ingen fyllnad i vattenreservoarerna vilket gjorde att priserna stack iväg. Som det ser ut nu väntar sig marknaden fortsatt låga elpriser, säger Johan.

 

Läs mer om nuläget på elmarknaden och vad Vattenfall kan göra för dig som konsument.

 

Publicerad 6 mar 2020