Se upp! Nu kommer halkan

halka vinter

Hösten har nu nått nästan hela Sverige, och de snöfall som väntas de kommande dagarna gör det tydligt att vintern är i antågande. Det kan komma att bli ett besvärligt väderläge, inte minst i trafiken. 

Minusgrader och kalla nätter där temperaturen pendlar kring nollan gör att risken för halka ökar ute på vägarna. Det är främst under slutet av hösten och i början på vintern som frosthalkan är som vanligast. Ska du ut på vägarna under dessa förhållanden är det viktigt att ha koll på vad som gäller, senast första december ska vinterdäcken på om inte väglaget kräver det tidigare.

Halkan kan vara förrädisk och kan komma plötsligt vid snabba temperaturförändringar. 

­– Det som händer när det blir frosthalka är att fukten i luften fryser till iskristaller och skapar en islik yta på vägen. Man bör vara extra uppmärksam vid broar för där varierar temperaturen mycket under dagen. Det i kombination med vattendrag där det finns god tillgång på fukt gör att risken för just frosthalka ökar, berättar Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Checklista vid halka och besvärligt väder:

  • Håll koll på väderprognosen på Klart! Är det omkring 0 grader (eller kallare) kan det vara halt, och särskilt om det har regnat. 
  • Byt däck i tid.
  • Kontrollera mönsterdjupet på däcken - minst tre millimeter
  • Utrusta bilen rätt om olyckan skulle vara framme. Reflexväst, isskrapa, spade, bogseringslina och filtar är bra att ha liggandes i bilen. Även lite grus är bra, ifall du skulle köra fast.
  • Kör försiktigt - håll avstånd och anpassa hastigheten.

Glöm inte att det kan vara halt även om det är plusgrader i luften, det kan fortfarande vara minusgrader på marken!

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 20 okt 2020