Annons

Fruntimmersveckan = dåligt väder?

Väder

Fruntimmersveckan infaller mellan datumen 18-24 juli och är den vecka som har flest kvinnonamn i almanackan, förutom den första dagen (Fredrik, Fritz). Enligt bondepraktikan påstås det vara årets regnigaste vecka.

 

Fruntimmersveckan har svensk, finsk och finlandssvensk härkomst och uppstod i slutet av 1800-talet. Den har också ursprung i den gamla svenska Bondepraktikan, där begrepp som rötmånad, fruntimmersveckan och ”När Anders braskar, så slaskar julen” tillskrivs.

Förr i tiden kallades fruntimmersveckan för "pisseveckan" i folkmun då man menade på att det ofta regnade mycket under denna vecka. 

Regnar det alltid under fruntimmersveckan?

Ja, det stämmer till viss del. Fruntimmersveckan infaller under en av årets mest regniga perioder, vilken varar från mitten av juli och en bit in i augusti. 

Sista veckan i juli och den första veckan i augusti är dock statistiskt minst lika regniga som fruntimmersveckan, samtidigt som många av de varmaste datumen infaller i början av augusti.

Historiskt har det såklart även förekommit fruntimmerveckor där det inte har regnat. Tre år utmärker sig då det istället har varit riktigt varmt och torrt dessa dagar och det är 1947, 1955 och 1994.

1947: Ett mycket torrt år och flera värmerekord slogs i Sverige under fruntimmersveckan.

1955: Detta år var det rekordvarmt i juli. I Stockholm var det så varmt att asfalten smälte.

1994: Fotbollssommaren då Sverige tog VM-brons. Hela landet stod stilla på grund av hettan som rådde i juli.

Här är namnsdagarna som firas under fruntimmersveckan, med undantag för Fredrik och Fritz:

Sara (19 juli)

Margareta, Greta (20 juli)

Johanna (21 juli)

Magdalena, Madeleine (22 juli)

Emma, Emmy (23 juli)

Kristina, Kerstin (24 juli)

Publicerad 13 jul 2020