Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons – Vy

Fem skäl att besöka natursköna Norrland

Foto: Jacob Nilsson

 

Varje år upptäcker nya människor tjusningen med att semestra i Norrland. Här listar vi fem skäl att besöka de norra delarna av landet.

1. Naturen och lugnet

Norrland är känt för sin fantastiska natur och sitt lugn. Här är det lätt att koppla av och återhämta sig med hjälp av naturens kraft. Kungsleden, som är hela 400 kilometer lång, går genom fyra nationalparker och består av ett landskap som skiftar mellan snöklädda fjälltoppar, karga berg och vida slätter. Kungsleden når du enkelt genom att kliva av Vy Nattåget Norrland i exempelvis Abisko.

2. Vandringslederna

Många reser till de norra delarna av Sverige för att vandra och det är inte svårt att förstå varför. Norrland består av ett flertal olika, otroligt vackra, vandringsleder. Välj mellan enklare turer på några timmar eller testa en tuffare variant på ett par dagar eller veckor. Olika typer av vandringsleder når du enkelt genom att ta Vy Nattåget Norrland till Abisko Turiststation, Björkliden eller Riksgränsen.

 

Här hittar du massa härliga tips på vandringsleder, fjällturer och aktiviteter

 

3. Intressanta orter

I Norrland finns gott om intressanta orter att besöka. En av dessa är förstås Kiruna som är mer än en stad som genomgår en stadsflytt. På sommaren finns här gott om aktiviteter så som vandring och fisketurer medan vintertid bjuder på hundspannsturer, snöskoterturer och annat kul. Från Kiruna når du enkelt det världsberömda Icehotel i Jukkasjärvi liksom fjällbyn Nikkaloukta varifrån du kan vandra till Sveriges högsta berg Kebnekaise.

En annan intressant ort är Boden som bjuder på ett rikt kultur- och naturliv. Besök en skogssamisk familj, följ med på en spännande militär tidsresa till Rödberget, bo i en trädkoja på Treehotel eller utforska djurlivet i skog och vatten. Boden är ett perfekt resmål för hela familjen. Både Kiruna och Boden når du enkelt med Vy Nattåget Norrland.

Vandring i Abisko. Foto: Anette Andersson

Upplev midnatssol och vandring i Abisko

4. Spektakulära boenden

Du som drömmer om att bo och semestra på ett annorlunda men häftigt ställe gör definitivt rätt i att boka en resa till Norrland. Några av dessa boenden är Icehotel (ta tåget till Kiruna), som är byggt av is och snö, och Treehotel (ta tåget till Boden) där du bor i en trädkoja högt upp bland träden. Missa inte heller Arctic Bath (ta tåget till Boden), som bjuder på arktiska bad i Luleälven, eller Granö Beckasin (ta tåget till Vindeln eller Umeå) där du bor som en fågel i ett fågelnäste.

5. Behaglig tågresa

Man brukar ju säga att resan är en del av målet. Därför kan det vara en klok idé att välja ett behagligt transportmedel. Att välja tåget är både klimatsmart, smidigt och tryggt. Kliv på till exempel i Stockholm och vakna upp i någon av de natursköna orterna i Norrland. Boka en egen kupé och njut av norrländska specialiteter i tågets bistro. Vad sägs om charkuterier, renskav, fjällfil med hjortronsylt och öl från det lokala bryggeriet Bottenviken i Luleå? Här blir resan garanterat en del av upplevelsen.

Nästa upplevelse är bara en dröm bort – här hittar du ännu mer härlig Norrlandsinspiration

Boka sommarens eller vinterns resa till fantastiska Norrland. Se priser och olika biljettyper här

På grund av pandemin är det extra gott om plats ombord. På Vys nattåget Norrland kan endast 50 procent av platserna i sittvagnskupé och delad liggvagnskué bokas. För bästa komfort kan du boka en egen sov- eller liggvagnskupé för dig själv och ditt sällskap.

Läs mer om Vys åtgärder med anledning av Covid -19

Det här kan du göra själv för en tryggare resa

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 15 mar 2021