Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Därför kan det vara kallare än prognosen visar

Kall luft är tyngre än varm luft vilket gör att den kalla luften kan samlas i svackor och dalgångar när det är vindsvagt, sådana platser kallas för köldhålor. I dessa köldhålor och även på andra platser är det ofta kallare än vad prognosen visar om det är högt lufttryck och vindsvagt.

När det blir riktigt kallt på vintern är det ofta högtrycksbetonat väder, vilket ger mest klart väder och svaga vindar. Hur kallt det blir på en plats beror på topografin och molnigheten vilket kan leda till stora lokala skillnader. Om det är mer moln än vad prognosen visar brukar det generellt vara lite mildare än vad som förutspås under vintern.

När det är molnfritt strålar jordens värme ut i rymden, vilket gör att luften nära marken blir kall. Om vindarna är svaga blir den kalla luften kvar nära marken och kan fastna i svackor och dalgångar. Detta kallas för inversion, det vill säga att luften skiktar sig i höjdled så att luften är kall nära marken och att temperaturen stiger med höjden.

Lokala skillnader fångas inte alltid upp i en väderprognos

Väderprognoser för en plats beskriver temperaturen för ett område som är cirka 2,5 km x 2,5 km stort. Inom detta område kan det finnas en eller flera köldhålor där kall luft samlas på grund av topografin, men väderprognosen beskriver temperaturen för hela området vilket resulterar i en högre temperatur. Detta ”problem” är mest påtagligt på vintern.

Att tänka på inför fjällresan

När du är i fjällen och det är högtrycksbetonat väder är det även vanligt att det är 5-15 grader kallare i dalen än högst upp i toppliften eller på bergstoppen, vilket beror på så kallade inversioner. Kalla dagar kan det därför vara bra att hålla till i lite högre terräng för att inte bli för kall.

Det här ska du tänka på för att slippa överraskas av oväntad kyla

För att själv kontrollera om det finns förutsättningar för oväntad kyla, så kan du i vår app eller på vår sajt kika på vindhastigheten och lufttrycket. Nedan ser du var du hittar vindhastigheten och och lufttrycket.

Publicerad 13 dec 2022