Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vasaloppsvädret 2024

VÄDER
PUBLICERAD 27 FEBRUARI 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Det har den senaste tiden varit temperaturer väl över det normala för årstiden i hela området som Vasaloppets bana sträcker sig. Det har emellertid tärt en del på snötäcket, men man har haft goda förutsättningar efter en lång och kall vinter i övrigt.

Det har dessutom kommit mycket snö i området - på vissa platser snörikaste inledningen på februari månad sedan 2018. Vilket har gjort att snöläget förblir stabilt när Tjejvasan och Öppet spår redan gått av stapeln. Däremot är väl underlaget i sig en osäkerhet och det kan bli svårt att avgöra exakt hur man ska tänka för att få till den perfekta vallningen.

Snödjup på morgonen den 23 februari. Källa: SMHI

Kraftigt regn
Under större delen av februari månad så har Vasaloppsområdet haft temperaturer över det normala för årstiden, med undantag för perioden 5-13 samt den 18 februari. Prognosen för det stora Vasaloppet vittnar om nya plusgrader och tidvis kraftigt regn under lördagen. Regnet hjälper hjälper ju till i snösmältningsprocessen, men kan också bli en irriterande faktor när det smattrar mot ansiktet och kan försämra sikten.

Slaskigt läge under Öppet spår på söndagen den 25 februari. Foto: Jonatan Roos

Plusgrader hela tiden
På söndagen och mot starten av det stora Vasaloppet så förväntas regnet ha mattats av, även om lättare regn kan hänga kvar på flera håll längs vägen. Det blir en gråmulen start med dis och dimma som lättar långsamt under förmiddagen. Runt 1 plusgrad vid starten som stiger till mellan 2 och 5 plusgrader till eftermiddagen. Troligtvis håller det sig runt någon plusgrad även när de sista åkarna är i mål.

De senaste dagarna har bjudit på minusgrader under nätter och mornar, vilket ger spåren en annan karaktär jämfört med ordentligt milt väder. Foto: Jonatan Roos

Kan vara en fördel?
Det är nog framför allt plusgraderna som kan bli en utmaning i spåren, särskilt där det förkommer mer vattenfyllda områden. Samtidigt ser det ut att vara relativt vindsvagt men solen lär lysa med sin frånvaro på åkarna. Att temperaturen håller sig på plussidan under hela tävlingens gång kan emellertid vara till fördel. Vallning som fungerar i plusgrader, fungerar sämre i minusgrader och vice versa.

Publicerad 27 feb 2024