Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Veckan som kommer bjuder på något mer ostadigt väder men värmen håller i sig. En hel del regn ser ut att falla på flera platser i landet och temperaturen kommer att ligga jämn över hela landet med omkring 15 till 20 grader.

Molnigheten ökar under början och på tisdag blir det regn. Mest regn väntas falla i östa Norrland och västra Götaland. Temperaturen är jämn över hela landet med omkring 15-20 grader i norr och omkring dryga 20 grader i söder.

Under onsdag fortsätter regnet att falla i norr medan södra Sverige får uppehåll. Värmen håller sig kvar under onsdag. De högsta temperaturerna väntas i östra Svealand där termometern kan visa temperaturer på upp mot 25 grader.

Under torsdag kommer det kallare luft in från nordväst. Kalluften drar med sig snöbyar in över fjälltrakten och moln över Norrland. Längre söder ut ser det ut att bli en mestadels solig dag. Till fredag har den svalare luften nått även de sydliga delarna av Sverige och under fredag hamnar temperaturen på mellan 7-10 grader i norr och cirka 15 grader i söder.

Till helgen höjs temperaturen något igen. Södra halvan av landet får uppehåll och temperaturer på 15-20 grader. I norr blir det mulet och regn med inslag av snö i fjällen. Temperaturen väntas ligga på 10-15 grader och svalare i fjällen.

I början av nästa vecka ser regnet ut att röra sig söder ut och ger lättare regn i både Götaland och Svealand.

Snösmältning och kraftig regn

Snösmältning och kraftigt regn har orsakat mycket höga flöden i älvarna i norra Norrland. Dessa flöden uppnås mer sällan än vart 50:e år. SMHI har utfärdat röda varningar för höga flöden och översvämning och varningarna gäller tills vidare. Röd varning är den högsta varningsnivån och innebär mycket höga konsekvenser för samhället.

De högsta flödena väntas i nedre delen av Torneälven med röda varningar för extremt höga strömhastigheter samt risk för översvämningar. Översvämningarna väntas påverka nationellt viktiga vägar (Riksväg 99, Riksväg 98 och Finlandsvägen) samt byggnader längst vattendragen i området kring Övertorneå. Gul varning för höga flöden är utfärdade för nedre delarna av Kalixälven och Muonioälven.

Publicerad 23 maj 2023