Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Våren är här! 

Våren har redan nått långt norrut och delar av landet är den meteorologiska våren mer än en och en halv månad tidig.

Det är vår när dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dagar i följd, och därefter räknas det som att våren började den första av de sju dagarna. Enligt definitionen är dock 15 februari tidigast möjliga datum för vårens ankomst.

Tidig vår i norr

Längst i söder kom våren under andra halvan av februari, vilket är enligt normal tidtabel. Men när vårvärmen spred sig norrut under slutet av februari och i början av mars blev vårens ankomst mycket tidig. I Svealand och Götaland uppemot en månad tidig och i de delar av fjällkedjan där det blivit vår redan är den uppemot två månader tidig.

Här har det blvit vår hittills. Källa: SMHI

Mars är en månad av bakslag

Typiskt för mars är att den ofta bjuder på bakslag - när vi väl tror att våren kommit för att stanna så kommer snö och minusgrader tillbaka, samma visa varje år. Vanligtvis sker bakslagen under början av mars och lagom till att vi ställer om till sommartid brukar de relativt långa dagarna bidra till att bakslagen blir allt färre i söder.

 

Har du sett några vårtecken hos dig? Skicka gärna in till våran Instagram så att vi tillsammans kan följa vårens framfart.

 

  Skicka dina väderbilder till oss via Instagram @klart.se

 

Publicerad 23 feb 2021