Våren är här! 

Förra veckans väderomslag gör nu att våren äntligen är här. Det milda vädret kommer troligen hänga sig kvar en bit in i mars och för att vara i februari så sträcker sig den meteorologiska våren långt norrut, men som vanligt väntas ett bakslag senare i mars.

Det är vår när dygnsmedeltemperaturen varit över noll grader sju dagar i följd, och därefter räknas det som att våren började den första av de sju dagarna. Enligt definitionen är dock 15 februari tidigast möjliga datum för vårens ankomst.

Skåne först ut

Skånes sydkust kring Falsterbo och Skillinge samt delar av Österlen var först ut att få meteorologisk vår, den anlände redan 16 februari och under de två kommande dagarna spred sig våren över resten av Skåne samt Västkusten och Blekinge. Det blev sedan ett sjumilakliv den 19 februari när det blev vårtemperaturer i hela Götaland och i en stor del av Svealand, sju dagar i följd.


Här har det blvit vår fram till och med 19 februari. Källa: SMHI

Över en månad tidig

I stora delar av Svealand och inre Götaland är våren cirka en månad tidig, men tittar vi längre norrut gör den entre ännu tidigare jämfört med normal tidtabell. I norra Svealand och södra Norrland har det nämligen varit vårtemperaturer sedan den 20 februari, och våren blir därför uppemot en och en halv månad tidig.

Mars är en månad av bakslag

Mild luften nådde sin kulm under torsdagen när det blev 17,0 grader i Kalmar, vilket är ett värmerekord för februari, och i helgen kommer bli det drygt fem plusgrader ända upp till norra Norrland. Efter helgen börjar dock lite kyligare luft ta över, lagom till nästan helg ser det ut som att det kan bli minusgrader i nästan hela landet samt snöfall på många håll. 

Typiskt för mars är att den ofta bjuder på bakslag - när vi väl tror att våren kommit för att stanna så kommer snö och minusgrader tillbaka, samma visa varje år. Vanligtvis sker bakslagen under början av mars och lagom till att vi ställer om till sommartid brukar de relativt långa dagarna bidra till att bakslagen blir allt färre i söder.

 

Har du sett några vårtecken hos dig? Skicka gärna in till våran Instagram så att vi tillsammans kan följa vårens framfart.

 

  Skicka dina väderbilder till oss via Instagram @klart.se

 

Publicerad 23 feb 2021