Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

VäderLasse - då tar jag semester

 

Videomaterial från Aftonbladet.

VÄDER
PUBLICERAD 12 MARS 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Vilken semesterfirare är du? Det finns ju lite olika saker som kan tilltala mest vädermässigt och något som blir lite extra viktigt i semestertider - högsommarvärme, solsäkert, inget regn eller kanske varmt i vattnet.

Personligen så är jag en person som närsta alltid fryser och trivs som bäst i riktig högsommarvärme, en hel del sol och helst vindsvagt väder.

Ser vi till vad statistiken säger oss om det svenska sommarvädret så är en tumregel att:

  • Juni är för soldyrkaren
  • Juli är för värmefantasten (men det kan även vara blött)
  • Augusti är för badkrukan

Utan tvekan mest sol
Juni månad är den solrikaste månaden på hela året eftersom det är då som sommarsolståndet infaller. Det har vanligtvis inte heller hunnit etablera sig långvarig högsommarvärme ännu och därför blir den förhållandevis torr.

Varmast på året
Soldyrkaren får emellertid ge plats år mer moln och även rätt intensiva skurar under juli som också är årets statistiskt sett varmaste månad. Varmare luft kan bäre mer fukt och det är därför som det ofta bildas mycket stackmoln som också kan utveckla skurar.

Juli är alltså helt klart för värmefantasten, men också för den som har i bakhuvudet att "den som bara älskar sol, har aldrig dansat i regnet".

Bästa badvädret
Augusti kan också bjuda på fortsatt värme, men framför allt varmare vatten. Havet och sjöarna värms upp betydligt långsammare än vad landmassorna gör och därför finns en fördröjning på när vi ser de högsta vattentemperaturerna i landet.

Augusti blir alltså det självklara valet för badkrukan som trånar efter årets allra varmaste dopp.

Läsaren gör dock klokt i att vi inte enbart kan luta oss mot statistiken då sommarvädret kan vara mycket nyckfullt. Ingen sommar är den andra riktigt lik.

Publicerad 12 mar 2024