Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Blå väderbubbla sticker ut i norra Europa

Det var en rekordkall oktobermånad i Sverige, Norge och Finland. Men vi sticker ut  globalt sett var det den varmaste oktober som någonsin uppmätts.

– Det är lite global uppvärmning på steroider, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

Oktober 2023 var den varmaste uppmätta oktober någonsin. Det var hela 0,4 grader varmare än den näst varmaste oktober 2019.

Det är dessutom den fjärde månaden i rad som det är rekordvarmt, enligt statistik från EU:s klimattjänst Copernicus.

I början av oktober var temperaturerna i bland annat Italien och flera balkanländer rekordhöga. Schweiz fick sin varmaste oktobermånad sedan mätningarna startade 1864.

I Sverige, Norge och Finland var däremot upplevelsen den motsatta.

– Det har varit kall luft om vartannat. Ingen sensommarvärme eller indiansommar att tala om, säger Lars Rydqvist, meteorolog på Klart.

eu:s klimadata

Data från Eu:s klimatdata

Rekordkallt i Sverige
Norge har haft sin kallaste oktobermånad sedan 2009 och den 26 oktober var den kallaste dagen för månaden sedan 1990, enligt landets meteorologiska institut.

I Sverige uppmättes −25,7 grader i Nikkaluokta den 30 oktober.

På en världskarta över oktobervädret är det som en blå bubbla över Sverige, Norge och Finland. Lars Rydström på Klart förklarar det med mer eller mindre konstanta kalla vindströmmar.

– Får man en sån böj med jetströmmen under Sverige så håller det sig mellan Skandinavien och resten av Europa, säger han.

Men den blå färgen blir allt ovanligare på väderkartorna.

 

 

Publicerad 17 nov 2023