Vad menas egentligen med aprilväder?


Foto: Mikael Sjöstrand


Snabba temperaturförändringar, byiga vindar, snö och hagel, det ostadiga vädret är typiskt för april. Men solen står högt på himlen under april vilket gör att det även kan bli riktigt varmt, rekorden för månaden är omkring 25 grader, med en del undantag i söder och i norr.

Efter den långa och mörka vintern är luften norr om Sverige fortfarande mycket kall på våren, medan luften söder om Sverige snabbt värms upp. Nordliga vindar kan därför medföra enstaka plusgrader i söder och minusgrader i norr. Sydliga vindar däremot kan föra med sig mycket varmluft vilket bidrar till att det kan bli uppemot 20 grader i söder.

I april är temperaturökningen stor

Temperaturen ökar som mest i april. När snön har smält och tjälen lämnat marken värmer solen allt mer, det gör att stackmoln börjar att bildas. Det är de fluffiga och runda molnen som kan växa till sig till regnmoln, ofta i form av bymoln med regn eller hagel.

Vad väger mest ett moln ett moln eller en elefant?

Men även vanligt med snöfall

Trots att solen värmer luften vid marken är luften högst upp i atmosfären kall. När stackmolnen växt sig tillräckligt höga bildas regn, snö eller hagel i molnen. I april är det vanligt med snöhagel eller så kallad trindsnö som är korn med packad snö och har en storlek på två till fem millimeter.

Hagel – hur kan det falla isbollar från himlen?

Blåst men även torrt

Luften är ofta torr på våren, framförallt om vindarna är nordliga. Den torra luften bidrar till att temperaturskillnaderna kan bli stora lokalt och vindar blir då ofta byiga. Byiga vindar är vindstötar som upplevs blåsigare än medelvinden.

 

Vill du veta vilket väder april kommer bjuda på i år?  Kika in på prognosen för hela april och början av maj.

Hur ser väderutsikterna ut för april och början maj?

Publicerad 9 apr 2021