Annons

Vad är klassiskt midsommarväder?


Väder

Värmen som slagit till i landet gör oss påminda om att sommaren är igång och redan nästa vecka står sommarens stora fest för dörren, nämligen midsommarafton. Den stora frågan hänger i luften - hur kommer vädret bli?Dukar vi inne eller ute nästa fredag? Många av oss har en bild av att just midsommarafton brukar bjuda på rätt ostadigt väder med lite sol mellan regnskurarna. Stämmer verkligen detta? Vi gör en tillbakablick på hur det sett ut tidigare år. 

 

Vädret har varierat på midsommarafton, men regn och kyla har varit ett återkommande tema. Sommarhettan har ofta lyst med sin frånvaro men inte under förra året, då vi hade en´ rekordvarm midsommar på många platser, och på många håll i söder den varmaste på 50 år.

Sedan 1990 har vädret på midsommaraftonen framförallt varit ganska svalt, med undantag för 2005 då Stockholm, södra Sverige och Lund hade riktigt sköna temperaturer på över 25 grader.

Varmaste och kallaste midsommar historiskt

Det finns två år där vädret sticker ut på midsommarafton och det är åren 1935 och 1987.

Rekordvarmt 

Midsommar 1935 blev ett riktigt hett år i större delen av landet. Detta året var det rekordvarmt med en registrerad temperatur på 35 grader i Sveg i Norrland.

Kyligaste midsommarafton

Ett annat år som många minns är 1987, då Stockholm hade ynka 11 grader när det var som högst temperatur under dagen och i inre Norrland var det runt 0 grader på flera håll.

Hur blir midsommarvädret i år? Vädermicke ge er en första titt. 

Publicerad 15 jun 2021