Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Därför ställer vi om klockan

väder 

Sommartid, sommartid - men ska den ställas fram eller tillbaka. Vi reder ut. 

 

Dags för vårdagjämning - den tid på våren då jordens syd- och nordpol exponeras precis lika mycket mot solen. Detta innebär att dag och natt vid den tidpunkten är på ett ungefär lika långa, vilket till viss del är en sanning med modifikation. Redan innan vårdagjämning är nämligen dag och natt jämnlånga. 

Vårdagjämning och sommartid är däremot inte samma sak. Vårdagjämningen är alltså inte en dag, utan en händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på olika ställen på jorden.

Oavsett detta anses både vårdagjämning och när vi går över till sommartid av många som det första startskottet på att våren är här ”på riktigt” och att ljuset har vunnit över mörkret.

Ska klockan fram eller tillbaka? - Vi ställer fram grillen.

Varje år är det samma sak när vi närmar oss sommartid. Det råder viss förvirring om huruvida klockan ska skruvas fram eller tillbaka. Klockan ska ställas fram och för att inte förvirra sig kan man tänka att man ställer fram grillen, och när klockan ska tillbaka till vintertid, ställer vi in grillen igen. 

Det tar upp till fem dagar för kroppen att ställa om sig

Oftast tar det upp till fem dagar att ställa om kroppen en timme per dag. Men L´jusare tider har flera positiva effekter som påverkar oss ur ett hälsoperspektiv. Vi blir både gladare, mer positiva, mer kära och starkare, vilket delvis har sina förklaringar i att solljus ökar nivåerna av lyckohormonet serotonin i kroppen.

Omtvistad fråga

Sommartiden har länge varit om omtvistat ämne inom EU. Under 2018 togs beslutet av EU-parlamentet att från och med år 2021 är det upp till varje medlemsland att bestämma vilken tid som användas men i Sverige ställer vi alltså fortfarande om klockan. 

Datumen för sommartid, men även klockslaget för vårdagsjämningen, är olika från år till år. Sommartid inträffar dock alltid den sista helgen på natten mellan lördag och söndag i mars.

Kommande år infaller sommartiden på följande datum:


2024 - Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars
2025 - Natten mellan lördagen den 29 mars och söndagen den 30 mars

Källa: Illustrerad vetenskap

Publicerad 2 apr 2024