Annons

Snörekord i decemberVäder

Hur har vinterlandskapet sett ut genom åren? Vi reder ut hur mycket snö det varit i december.

I Kopparåsen, mellan Riksgränsen och Abisko registrerades ett snödjup på över 2,5 meter,  närmare bestämt 261 cm, på nyårsafton 1925. Det kom 109 mm nederbörd i smält form från 1 december fram till nyårsafton och snödjupet ökade med 71 cm.

Är 1 mm i prognosen lika med 1 cm nysnö?

Det näst största snödjupet i december är betydligt mindre och i en helt annan del av Norrland, nämligen i Degersjö i Ångermanland som hade 185 cm snö på nyårsafton 1966. Det finns ett par snödjupsmätningar på omkring 150-160 cm i norra Jämtland från 1975. Det tredje största snödjupet för månaden uppmättes samma år i Björkede till 162 cm. 

I Svealand är det i Dalarna de största snödjupen förekommit och rekordet är från Lillhamra 1941 då det var 160 cm snö.

I Dalsland har de största snödjupen uppmätts för Götalands del. I Härslätt var det 140 cm snö 18 december 1955. 

Hur har snötäcket i mitten av december förändras?

Mellan åren 1961-1990 låg det nästan alltid ett snötäcke djupare än tre centimeter i nästa hela Norrland, norra Dalarna och nordligaste Värmland i mitten av månaden. I stora delar av Svealand fanns oftast ett snötäcke och under åtminstone tre av tio år fanns det snö i stora delar av Götaland. Kika på bilden nedan för att få en egen uppfattning.


Källa: SMHI

Hur vanligt har det varit med ett snötäcke de senaste 10 åren?

I stora delar av Norrland, nordligaste Dalarna och nordligaste Värmland har det nästa alla åren varit ett snötäcke om cirka tre centimeter. Längs med Norrlandskusten och ner över Dalarna, Västmanland och Värmland har det funnits ett snötäcke under åtminstone hälften av åren, men längre söder ut har det varit enstaka eller inga år med ett snötäcke i mitten av månaden.


Källa: SMHI

Snöläget 15 december i år

I majoriteten av landet hade vi ett snötäcke 15 december i år och i kartan nedan ser du hur snödjupet var fördelat. Till nästa vecka väntas dock snön på många håll i Götaland och Svealand töa bort.

Källa: SMHI

Klicka här och ta del av vår prognos för den kommande månaden

Publicerad 28 jan 2023