Snölagring - med hjälp av sågspån och textilier
Idre Fjäll (alpin nedfart), Foto: Peak Innovation/SNÖRIK
Ett utbrett problem på många skidanläggningar är snöbrist. Nu pågår en forskningsstudie i Östersund med hopp om en lösning på problemet genom att bevara befintlig snö till nästa år med en ny intressant metod.
Erik Melin Söderström är projektledare för SNÖRIK på Peak innovation där han och hans kollegor forskar kring tekniker för hur man lagrar snö mest effektivt.
Att lagra årets snö för att vara säker på snötillgången kommande skidsäsong och tävlingar är egentligen inget nytt fenomen, men att finna den bästa metoden är hela tiden under utveckling.
Sågspån värmeisolerar effektivt
I dag används framför allt geotextildukar, sågspån, flis och bark för att spara och snösäkra skidbackar i Sverige. Det har visat sig att det är framförallt sågspån som fungerar effektivt för snölagring, då det har väldigt god värmeisolerande förmåga och bidrar till att snöns volyminskning endast blir 10-30 %.
Östersunds med längdskidstadion, Foto: Peak Innovation/SNÖRIK
- Sågspånet kan användas i många år om man fyller på 10-20 % av spånet varje år som försvinner i hanteringen, samt att det är ett relativt billigt material, säger Erik Melin Söderström.
Det finns dock vissa utmaningar med tekniken, förklarar Erik Melin Söderström. Det behövs många kubikmeter sågspån, flis eller bark för att täcka de områden där man ska lagra snön, samt plats att lagra materialet när det inte används under vintern. För att transportera ut spånet i backarna behövs lastbilar och det kan vara svårt att köra upp för dessa branta sluttningar med så stora fordon.
- Dukar användes först i Alperna för att skydda glaciärer och senare även för snölagring. Dessa dukar har blivit allt vanligare i Skandinavien med, trots att de inte bevarar snön lika bra mot värme som sågspån, då ungefär 40-50 % av snövolymen försvinner under duk. Vi undersöker bland annat hur man kan förbättra dessa dukar förklarar Erik Melin Söderström.
Många skidanläggningar snösäkrar idag sina anläggningar (ofta i en kombination) med tillverkad snö som produceras på plats i en hög och genom att pressa ihop natur- och producerad snö som är kvar i pisten.