Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Sensommar eller brittsommar?

Väder

Vädret på hösten kan både vara sommarlikt och riktigt grått. Vi på Klart reder ut begreppen sensommar och brittsommar.

Sensommar - Old woman summer 

Från kargt och blåsigt höstväder till sommar igen. Värmen har börjat smyga sig tillbaka och vi befinner oss mitt i sensommaren. En period som internationellt har många olika namn, bland annat Old woman summer. Det som kännetecknar perioden är att det varit höstlikt väder en period för att sedan bli varmt och sommarlikt. Perioden inträffar ofta i september eller oktober och är inte exakt samma sak som brittsommar, som inträffar runt Birgittadagen den 7 oktober. 

Vad är då britttsommar?

Brittsommar uppkommer ungefär vart tionde år. I oktober avtar ofta sommarkänslan, dagarna är kortare och klimatet kyligare. Men när vi precis hängt undan sommarkläderna och hängt fram höstjackan, slår värmen till igen med besked, och precis som sensommaren eller Old woman summer i september kommer känslan av sommaren är tillbaka, men denna gång så sent som i oktober, det är då så kallad brittsommar på gång. 

Den exakta definitionen av brittsommar är något oklar, men när temperaturen har stigit över 20 grader åtminstone någon dag mellan den 4 och 10 oktober brukar man säga att det är brittsommar. Det bör inte heller vara alltför blåsigt för att det ska upplevas som tillräckligt varmt när man talar om brittsommarvärme i oktober. 

Publicerad 8 sep 2023