Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Mönstren som kan förutspå sommarens väder: ”Påminner om 2017”

Artikel från Aftonbladet den 6 maj 2024. Bild av skur över Stockholm från sommaren 2017.

Veckans bakslag är att sommarvärmen från helgen följs av snö. Och det kan ge ledtrådar till sommaren. Ett vädermönster från öst är i annalkande och påminner om somrar vi inte vill minnas.

I helgen blev det sommar i de sydligaste delarna av Norrland och i Halmstad uppmättes 25,6 grader.

Men när en ny vecka inleds väntas återigen sval luft och risk för snö.

– Snön ser ut att ta sig ner till norra Dalarna på onsdagen, sedan är det Hälsingland och Gästrikland som ligger i farozonen. Söder därom kommer det bli regn i stället, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Under torsdagen drar nästa område med regn och snö in över landets norra halva. SMHI har även utfärdat en gul varning för södra Norrland och nordvästra Svealand.

Låga temperaturer för årstiden

Så, när kommer vårvädret egentligen? Och när är det här för att stanna?

Enligt Lasse Rydqvist är det något slags ”mellanläge” för vädret.

– Den här och nästa vecka kan innehålla temperaturer som är ganska låga för årstiden. Samtidigt ser det ut som att det kan bli en del sol i landet, säger han.

Slutet på maj kan bli varmare

Till helgen kan det bli som mest upp emot 17 till 18 grader i Götaland.

– Det är ingen spektakulär vårvärme. Sedan får man se om det kan komma lite högre än så lokalt, men i övrigt ligger vi och skvalpar runt 15 grader som mest. Det är lite lågt för en dag i maj, säger Lasse Rydqvist.

De längre prognoserna talar dock för att avslutningen på maj kan bjuda på mer värme, framför allt i södra halvan av landet.

– Solen gör ju också ganska mycket, säger Lasse Rydqvist.

Meteorologen: Liknar 2017

Mika Rantanen vid Meteorologiska institutet i Finland är inte lika optimistisk. I ett inlägg på X skriver han att väderprognosen för maj och juni liknar samma period 2017. Den svala sommaren beskrevs då av många som den ”sämsta någonsin”.

– Vårens frammarsch går inte så snabbt. Det kommer faktiskt att bli väldigt kallt, särskilt i Lappland och östra Finland, säger han.

Den europeiska långtidsprognosen, gjord av vädertjänsten ECMWF, visar ett blått område över Östeuropa och delar av norra Sverige.

– Jag kan inte säga att hela sommaren kommer att bli lika kall som 2017, men just nu ser prognosen lite likadan ut, säger Mika Rantanen.

Publicerad 7 maj 2024