Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Pollen från Polen på väg

Artikel från Aftonbladet publicerad den 28 februari 2024

Allergiker kan få ovälkommet polskt besök i veckan. Sydliga vindar för med sig pollen till Sverige.
– Det är torrt och varmt väder med sydliga vindar som kan föra med sig mycket pollen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Den fruktade pollensäsongen inleddes förra veckan, när vindar blåste in från Tyskland och Danmark. Men i veckan kan ett annat land få ögon att klia och näsor att rinna – Polen.
– Den här gången kan alpollen blåsa in från Polen men det kommer inte vara lika illa, säger Björn Gedda, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet, till tidningen Mitt i .

Just nu är det förhöjd risk för höga halter av al upp till Svealand, och för hassel i Sydsverige.
– Vi har sydliga vindar som tilltar under torsdag och fredag. Det är riktig mildluft som kommer också, I Polen har de haft det 12 grader varmare än normalt och det kommer fortsätta vara varmt där en vecka till, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Regn räddar allergikerna
Enligt honom är det just de sydliga vindarna, med torrt och varmt väder, kan hjälper till att få med sig mycket pollen.
– Men för vår del kan man nog få en lättnad under helgen, då kommer en hel del regn som kan hjälpa till att dämpa pollenhalterna igen, säger Lasse Rydqvist.

Även om pollensäsongen är i ång så kanske mångas vårkänslor lyser med sin frånvaro. Februari har varit en väldigt solfattig månad, främst i södra Sverige, säger Lasse Rydqvist.
– Flera stationer har haft hälften så mycket soltid som under samma period förra året. Men samtidigt är Tarfala i Lapplandsfjällen nära sitt solskensrekord.

Publicerad 28 feb 2024