Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Dags att odla inför sommaren

Foto: Marcus Spiske

Fritid

Kyla och värme om vartannat präglar våren, men i maj stiger medeltemperatur ordentligt. Det är hög tid för dig som låtit odlingen vänta att kavla upp ärmarna och ge din trädgård den kärlek den förtjänar - vi tipsar om grönsaker och växter som med fördel kan planteras under maj.

Balkong eller trädgård spelar ingen roll - ska du odla växter eller grönsaker som kräver rikligt med värme gör du bäst i att skaffa ett uterum till trädgården, eller ett mindre växthus för balkongen. Många grönsaker, kryddor eller blommor planteras med fördel direkt i landet, i maj krävs sällan förodling. Morötter, potatis, bönor eller olika sorters ärtor är utmärkta exempel på växter som sås på friland. 

Ska du odla på balkongen finns oändliga möjligheter men det är viktigt att tänka på att hitta rätt växter och grönsaker att odla. I maj när frostnätterna är borta är det bra att börja vänja förodlade grönsakerna som gurka, tomat rädisor vid lite lägre  temperaturerna ute på balkongen - placera ut växterna men se till att de får den skugga, värme eller skydd för blåst som de behöver. 

Har du en trädgård är arbetsbördan ofta något större - maj är en månad som lämpar sig för att rensa upp bland buskar och så nytt gräs. Se till att gödsla och förbered jorden. Bra planering är a och o - kolla upp odlingszoner för att ge just din trädgård den bästa förutsättningen. 

Foto: Jacalyn beales

Hög tid för sommarblommor

Maj är en perfekt månad att börja med sin prunkande trädgård. Vackra blommor som  dahlior, ranunkel eller pelargoner ger en skön sommarkänsla, men glöm inte att se till att jorden är näringsrik. Inget slår den sommarkänsla som hallon och jordgubbar skänker, de kan med fördel sås direkt på friland i din trädgård. Kryddor, som timjan, rosmarin eller mynta kan även de sås direkt i landet eller i krukor på balkongen och kommer att ge dig en gedigen köksträdgård som håller hela sommaren. Vill du ha ett potatisland lagom till midsommar? ja då är det hög tid, från sättning till skörd tar det cirka tre veckor. 

Det är viktigt att inte glömma av att ge det man odlar kärlek och omsorg längst med resans gång. Allt som växter måste vattnas och få goda förutsättningar. Glöm inte heller att ge dina växter lite extra näring, och bra gödslad jord. Med rätt omsorg kommer ni kunna njuta av er trädgård och odling en lång tid framöver. 

Lycka till!

Publicerad 16 maj 2023