Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Nyårsvädret 2023/2024!

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Vi lämnar ett år bakom oss för att fira in ett nytt. För att göra det på bästa sätt är det naturligtvis en god ide att ha koll på väderprognosen. Både för hur firandet ska läggas upp, men kanske också hur man ska klä sig när man ger sig iväg för att hämta upp pizzan på nyårsdagen?

Denna gång blir upplevelsen runt Tolvslaget rätt varierat vädermässigt med allt från sträng vinterkyla till riktigt höstruskigt väder.

Nyårsafton - bäst "fyrverkeriväder" i norr

Molnigheten dominerar men kalla och torr luft drar ner norrifrån vilket ger tidvis klart väder längst i norr. Samtidigt är det riktigt kallt med 15 till dryga 20 minusgrader i samband med klart väder. Den som klätt på sig ordentligt får dock riktigt fina förutsättningar för att se fyrverkerierna i främst Norrbottens län och i Västerbotten.

Landets mellersta delar får mest mulet eller disigt väder, där även enstaka byar av snö kan förekomma. Det kan göra det något lurigare runt Tolvslaget.

I Söder tätnar molntäcket när ett nytt nederbördsområde närmar sig västerifrån. I samband med detta så tilltar även vinden, främst vid Syd- och Västkusten kan det vara rejält blåsigt. Det blir dessutom i kombination med regn som övergår i snöfall över södra Småland och Halland.

Sammanfattning Tolvslaget

Klara områden finns kvar i Norrbottens län och riktigt kallt. Annars mycket moln och snöfall från södra Norrland som övergår i regn i södra Götaland. Svårast att njuta av fyrverkerier kan bli över Sydsverige samt delar av Västkusten, där vi får blötsnö eller regn i kombination med rejält blåsigt väder.

Nyårsdagen

2024 inleds med ordentlig kyla i norr och en aftonens blandning av regn och snöfall som hänger kvar i söder. Alltså inte jättestora förändringar, men området försvagas allt mer i takt med att högtrycksryggen förflyttar sig söderut.

Kylan ser vidare ut att hålla i sig under de första dagarna 2024 med minusgrader i så gott som hela landet redan den andra januari. Framför allt längst i norr kan vi vänta oss hela 15-20 grader kallare än normalt för årstiden!

Publicerad 29 dec 2023