Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

När kan du lita på prognosen?

Väderprognoser kan förändras snabbt och mycket, bara på några dagar kan sol ha förvandlats till regn i prognosen. Vi reder ut varför.

Väderprognoserna utgår från nuläget. Därefter räknar man ut hur vädret förändras med tiden utifrån de variationer som väntas ske i bland annat temperatur, lufttryck och luftfuktighet på flera olika höjder i atmosfären. Om dessa väderobservationer är lite fel skapar det ett potentiellt fel i väderprognosens starttillstånd. När superdatorerna sedan beräknar vädret för dagar och veckor framåt är det mycket troligt att det lite lilla felet växer med tiden och prognosen blir osäker.

Väderobservationer är avgörande för bra väderprognoser

På jorden görs det miljontals väderobservationer flera gånger per dag med hjälp av bland annat satelliter, radar, bojar och väderballonger. På vissa delar av jorden sker de färre observationer, vilket leder till fler potentiella fel i prognosens starttillstånd. Det är framförallt färre observationer till havs och i obebodda områden.

Osäkerheten i en prognos växer med tiden men den är olika från dag till dag

Mycket förenklat kan man säga att om väderprognosen två dagar framåt är säker är sannolikheten högre för att den även stämmer bra tio dagar framåt. Jämfört med om osäkerheten i prognosen är stor de närmaste dagarna, då blir den ännu större i slutet av prognosen.

Bra att tänka på om du använder väderprognosen för att planera en till två veckor framåt: 

  • Ändras prognosen mycket från dag till dag är det en signal på att prognosen är osäker. När prognosen börjar visa samma utfall flera dagar i rad är prognosen mer säker, men det är även beroende på vilken typ av väder som väntas.
  • Titta efter tendenser i slutet på prognosen. Till exempel kan du notera om det blir varmare, kallare, blötare eller blåsigare. Men fastna inte vid molnigheten ett speciellt klockslag eller den exakta nederbördsmängden, dessa parameter blir mycket mer sannolika ett par dagar i förväg.
  • Det är även bra att jämföra prognosen för olika platser om du vill ha en bättre uppskattning av väderprognosens osäkerhet.

Publicerad 19 nov 2021