Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Då får vi värme: ”Mindre skitkallt”

Efter mycket snö och många minusgrader så väntar nu ett väderomslag med mildare temperaturer och regn. – Det kommer vara betydligt mindre skitkallt, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

De senaste veckorna har bjudit på mycket snöfall och ett flertal platser har uppnått sin kallaste temperatur sedan 2010. Bland annat Särna i Dalarna som under natten till onsdagen uppmätte -31,9 grader.

Även Uppsala fick sin kallaste decembermorgon på 13 år med -22,1 grader under tisdagen.

Långvariga och tidvis kraftiga snöfall gav ovanligt stora snödjup tidigt, främst i södra Norrlands inland, och i slutet av november la sig snön även ner över stora delar av Götaland.

Varmare vindar
Men enligt meteorologen Lasse Rydqvist på Klart så kommer de sibiriska vindarna att blåsa bort, och varmare vindar drar in över Sverige under veckan.

– Under torsdagen kommer det bli mer regninslag vid Ostkusten, på Öland och Gotland, säger han.

De närmsta dagarna kommer snön att fortsätta falla över Svealand och Norrland, men redan under torsdagen kommer temperaturerna bli mildare även där.

– Man kan förvänta sig att det kommer ligga kring nollgradigt i Stockholmsområdet, men regnet kommer inte dra in förrän senare under veckan, säger han.

I Norrlandstrakten kommer temperaturerna att ligga på ungefär tio till femton minusgrader.

Snö kvar till jul
Han säger dock att värmeinslaget är tillfälligt, och tror inte att all snö kommer att smälta bort innan jul.

– Man ska komma i håg att det ligger ganska mycket snö, i alla fall vidare norrut, så det ska mycket till att det ska smälta bort. Men i Götaland kan man nog vänta sig att det inte kommer finnas så mycket snö kvar, säger han.

Kan bli halkigt
Under väderomslag som dessa så menar han att det är viktigt att vara extra försiktig om man ska ut i trafiken.

– Om det ligger kring nollan så kan man ju tänka till om man ska ut i trafiken under morgon och kväll då man kan få hala vägar, säger han.

Enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, verkar det inte som att man kommer att utfärda några varningar i nuläget.

– Men med det sagt så behöver man ändå vara uppmärksam. Vägytorna och marken är ganska nedkylda så det kan bli halt när det regnar, framför allt i de södra delarna, säger han.

Publicerad 6 dec 2023