Långtidsprognos: Mars
Väderläget ser ut att återvända till något som liknar det vi såg under avslutningen av januari, med en tät lågtryckstrafik från Atlanten på en nordlig bana över Sverige.
TEMPERATUR - milt igen
Norra Sverige: Omläggningen till betydligt mildare väder från sista veckan i februari ser ut att bestå under inledningen av mars. Därför väntas nu varmt väder för årstiden som också kan stanna kvar under en stor del av månaden. Avslutningen går mer åt det normala.
Södra Sverige: Det blir en mild inledning på mars, liksom i norr, men med troligtvis ännu större avvikelser. Under den avslutande perioden väntas temperaturen fortsatt ligga något över eller runt det normala för årstiden.
UPPDATERING: Betydligt kallare väder ser ut att dominera under vecka 11 då det väntas vara mellan 0 och 4 grader kallare än normalt för årstiden i stora delar av landet.
NEDERBÖRD - blöt inledning
Norra Sverige: Starka signaler tyder på en blöt inledning, speciellt i fjällvärlden. Avslutningen ser betydligt torrare ut, men sannolikt med fortsatt periodvis blött väder i delar av fjällen.
Södra Sverige: Det väntas bli blött väder för årstiden och blötast i landet kan det bli i västra Götaland under den inledande perioden av mars. Men redan vecka 11 väntas det bli runt det normala eller torrt för årstiden vid Östersjölandskapen.
UPPDATERING: Torrare väderläge i hela landet under vecka 11 då ett mäktigt högtryck ser ut att etablera sig runt de brittiska öarna.
ÖVRIGA EUROPA
Inledande period: Flera signaler antyder en stark och nordlig jetström som leder upp lågtrycken på en nordlig bana över Skandinavien. Varmt eller mycket varmt för årstiden väntas över nordöstra Europa. Kallare väder letar sig in mot framför allt Island. Det blir dessutom blött över norra Europa samtidigt som det blir ett utbrett torrt område runt Medelhavet.
Avslutande period: Lågtrycken förväntas fortsätta på nordlig bana. Det blir därför fortsatt blött över främst Island, norra Storbritannien och Norge med omnejd. Samtidigt är det torrt väder som dominerar över sydöstra Europa. Även det milda vädret stannar kvar i östra Europa, men mer normala temperaturer för årstiden i västra Europa.
UPPDATERING: Betydligt torrare förhållanden runt de brittiska öarna och kallare över norra Europa under vecka 11 än vad som var tanken från början. Dessutom blötare vid Iberiska halvön under den inledande perioden.
Lägre temperatur vid Island under den avslutande perioden hänger också ihop med att vi nu ser betydligt starkare signaler om att polarvirveln kan brytas ner runt mitten av mars.
Avslutande reflektion
Sedan 2013 har var femte marsmånad varit kall i så gott som hela landet och i övrigt mild. Då mars 2023 var kall skulle vi i så fall återigen se en mild mars i hela landet för att fortsätta den trenden.
Mer intressant är dock huruvida vi kommer beröras av en eventuell nedbrytning av polarvirveln, vilket skulle kunna innebära en kall avslutning på mars eller inledning av april. Signalerna från andra storskaliga mönster i atmosfären tyder snarare på väderutvecklingen för 2015 eller 2020 som båda var milda marsmånader i hela landet.
-
OSÄKERHETER - SSW och lågtryck
- SSW: Vi ser signaler om att en plötslig uppvärmning kan ske i stratosfären som bryter ner eller förskjuter polarvirveln. Om förändringen dessutom sprider sig ner till troposfären kan vi se en försvagad jetström och ökad sannolikhet för nya kalluftsutbrott.
- Lågtrycksbanor: Det finns flera saker som gör det osäkert huruvida långt norrut lågtrycksbanorna kommer att gå under mars. Det kan framförallt innebära betydligt torrare förhållanden i landets norra delar.
- NAO: En snabb tillbakagång till starka negativa NAO-värden skulle kunna leda till att nya högtryck etablerar sig över Skandinavien, till följd av att tryckförhållandena mellan Island och Azorerna försvagas.
-
Normalvärden för ett axplock av platser runt om i landet med referensperiod 1991-2020. Dagstemperatur, eller medelmaxtemperatur (vänster) samt månadsmedelnederbörd (höger). Källa: SMHI
-
- KÄLLHÄNVISNING / INFORMATION -
Under arbetet för denna långtidsprognos så används i stor utsträckning underlag från ECMWF och deras prognosmaterial för utökad räckvidd (extended range) för bedömning av avvikelser från det normala med referensperioden 1991-2020.
Därtill tas hänsyn till storskaliga meteorologiska och klimatologiska fenomen, exempelvis: ENSO, MJO, QBO, PNA, Plötslig stratosfärisk uppvärmning (SSW), Polarvirveln, Jetströmmen, AO- och NAO-index.
-
Vid uppdateringar tillkommer även analys av flera globala vädermodeller för att uppnå en mer träffsäker bedömning. De använder prognosmaterial för medellång räckvidd (medium range) upp till 16 dygn.