Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Lågtrycket fördjupas – röda varningar: ”Riktigt busväder”

Väderartikel från Aftonbladet

Ovädret Hans har kopplat sitt grepp om Sverige.

Det regnar och åskar – och nu kommer också kraftiga vindar.

– Det är för tidigt att säga att faran är över, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Ovädret Hans drog in över landet under söndagskvällen med regn och åska i södra och mellersta Sverige och orsakade översvämmade vägar, strömavbrott problem för flygtrafik.

I dag fortsätter regnovädret – och väntas dessutom bli värre. Lågtrycket som lagt sig över landet fördjupas under måndagen.

– Det väntas fortsatt ge riktigt busväder under veckans första dagar. Lokalt kommer det kunna falla mer än 70 millimeter regn och det kommer vara blåsigt, säger Hanna Winge på Klart.

Stor risk för störningar

Blåsigast blir det i södra Götaland, de mellersta delarna av landet och i fjälltrakterna, med kulingvarningar över Östersjön och Kattegatt.

Under dagen drar ett nytt område med skurar och åska in från söder. Mest regn väntas i norra Svealand och södra Norrland. Lokalt kan det bli kraftiga regn- och åskskurar även i Götaland och övriga Svealand.

Regnet håller sig kvar under tisdagen. Gula varningar är utfärdade för regn i nordvästra Götaland, sydvästra Svealand och södra Norrland det närmsta dygnet.

SMHI: Faran inte över

De stora regnmängderna har fått SMHI att utfärda röda varningar för ”extremt höga flöden” i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län under tisdag och onsdag.

– Att vattendrag sväller upp i röd nivå, det är flöden som återkommer var femtionde år. Det är väldigt ovanliga flöden och stor sannolikhet att det blir störningar på infrastruktur och hus, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Under nattens regn har centrala Jönköping drabbats. Bland annat har lägenheter i ett äldreboende översvämmats och en trottoar har rasat.

I Malmö har E6 stängts av efter att bilar fastnat då delar av vägen ställts under en meter högt vatten.

Polferries har ställt in sin färjetrafik mellan Sverige och Polen under söndagen och måndagen till följd av Hans.

Ovädret väntas ligga kvar över landet till och med torsdag. Flera räddningstjänster, bland annat i Göteborg och flera orter i Värmland har höjt sin beredskap och att kalla in extra personal.

– Det är ett ihärdigt oväder så det kommer komma mer regn. Det är för tidigt att säga att faran är över, säger Niclas Hjerdt.

Publicerad 7 aug 2023