Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Hur skiljer sig konstsnö och vanlig snö?

mikael sjöstrand

Snötyperna skiljer sig både till hur det skapas och vad det har för egenskaper. De kompletterar varandra - vanlig snö faller över stora områden och konstsnö kan användas på platser där den behövs som mest.

Både vanlig snö och konstsnö skapas genom att luft och vatten blandas. Omblandningen sker däremot under olika förhållanden vilket ger konstsnö och  vanlig snö skilda egenskaper. I moln skapas snö på grund av att det är riktigt kallt och det sker under lågt lufttryck. Det tar dessutom tid för snöflingan att växa sig tillräckligt stor så att den faller ur molnet, medan konstsnö tillverkas snabbt.

Konstsnö tillverkas genom att luft och vatten blandas under högt lufttryck. Det bildas då vattendroppar som sedan blir till små snökristaller vid låg temperatur. Låg luftfuktighet och temperaturer mellan 5-15 minusgrader är gynnsamma för tillverkningen. Det är dessutom en fördel om vindarna är svaga när snön tillverkas, om det är blåsigt kan snön lätt spridas och landa i skogen istället för i backen eller i spåret.

Tack vare att konstsnö innehåller mer vatten än vanlig snö så är den mer kompakt och tåligare mot sol och plusgrader. Vanlig snö innehåller mer luft och är därför fluffigare än konstsnö. 

Det bästa är ju dock om det finns vanlig snö som ger oss stora vinterlandskap med snötäckta träd! Konstsnö kan vi ha för att preparera pister och göra tåliga längdspår. Kommande vintrar kommer plusgrader i omgångar nå upp över hela landet  och då klarar sig pister och längdspår bättre om det även finns konstsnö.

Publicerad 5 feb 2020