Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Ovanligt mörk november

Det har hittills varit en ovanligt solfattig novembermånad på sina håll i landet. Ser vi till de stationer som mäter solskenstid så är det framför allt tre orter som sticker ut i mätningarna - Borlänge, Stockholm och Växjö.

 

Under 1-16 november hade Borlänge skrapat ihop endast 30 minuter soltid. Eftersom man under november år 2000 fick ihop fem timmar, är detta rekordlåga siffror när mer än halva månaden passerat. 

Mörkaste november på nästan 120 år.

Detsamma går att säga om Stockholm som bara har fått ihop 1,7 timmar. Även det rekordlite, då 2014 blev endast fem timmar under hela månaden. Viktigt att betona är att det är en station med en mycket lång mätserie som sträcker sig tillbaka till år 1905. Blir det rekord i år, skulle det innebära att det är den mörkaste november på nästan 120 år.

Även Växjö ligger en bra bit från sitt bottenrekord på fem timmar från 1993 med sina 2,2 timmar sol (1-17 november).

De orter som toppar listan för antalet soltimmar den här månaden är Skåne (19,3 timmar) samt Tarfala (17,5 timmar). Inga imponerande siffror där heller men faktum är att det inte hör till vanligheten att just Tarfala är med i den absoluta toppen. Där är faktiskt solrekordet för flest soltimmar 22 timmar från 2018, vilket alltså kan komma att slås. Dock är det mätningar från 2007.

Notering

Antalet stationer som mäter solskenstid har varierat i Sverige. I januari 2021 så hade SMHI 20 stationer som mätte solskenstid och enheten är ofta i timmar. Definition: Solskenstid är den tid då den direkta solstrålningen är större än 120 W/m2.

 

Publicerad 17 nov 2023