Annons

En första titt på årets midsommarväder


FOTO: Davide Biscuso

mikael sjöstrand

 

 

Till midsommarhelgen väntas sydvästliga vindar och lågtrycksbetonat väder över stora delar av Sverige, vilket tyder på att det är hög sannolikhet för regn eller skurar. Men förutsättningarna är olika i vårt avlånga land och på en del håll är det troligt att det blir soligt och varmt.

Götaland och Svealand - Varmast och soligast i Östersjölandskapen

Lågtryck väntas nå in från sydväst och föra med sig regn. I de västra delarna av Götaland och Svealand väntas 15-20 grader, mest molnigt väder samt regn och skurar. I de östra delarna blir det något varmare med 17-23 grader och växlande molnighet, men även en del skurar. Högst temperatur och mest sol blir troligen vid kusterna i Östersjölandskapen.

Norrland - Sol på många håll

I stora delar väntas en relativt varm midsommar. I södra Norrland samt i Västerbottens och Norrbottens kustland väntas temperaturer på omkring 20 grader och en hel del sol. I fjällen något svalare med omkring 15 grader och även där gott om sol. Det ostadiga vädret som väntas längre söderut kan dock nå upp över Norrland under midsommarhelgen men då kommer det främst handla om skurar över inlandet.

Håll dig uppdaterad på prognosen

Vädret till midsommar väntas vara ostadigt generellt sett över norra Europa. Exakt hur lågtrycken kommer röra sig är osäkert och är samtidigt avgörande för vilket väder det blir. Därför är det bra att hålla sig uppdaterad på prognosen och även jämföra olika vädertjänster så att du får en bra överblick för olika utfall som är sannolika. Testa våran jämförfunktion här 

Vad kan man säga med hög säkerhet om midsommarvädret?

Det kommer vara skurar i stora delar av landet och den sydvästliga luftströmmen som väntas dominera bidrar till att det blir temperaturer omkring det normala eller något över de normala och inte en rekordkall midsommar.

Publicerad 10 jun 2022