Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Isnålar - fenomenet som får luften att glittra

VÄDER

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart.

Under onsdagen var det flera som kunde observera fenomenet i Stockholmsområdet. Det hade blivit den kallaste decembermorgonen på över elva år med minus 14 grader, samtidigt som ett vackert fenomen uppstod.

Isnålar är mycket fina ogrenade iskristaller som är så små att de svävar runt i luften. När solen, eller någon annan ljuskälla, lyser genom så kan det se ut som att luften glittrar. På engelska så kallas det för "Diamond dust" och när man observerar det så förstår man verkligen varför.

Dessa iskristaller bildas ofta när vi har en så kallad markinversion -  när det är riktigt kall luft nära marken samtidigt som det är betydligt mildare luft högre upp. Varmare eller mildare luft kan bära mer vattenånga och när tillräckligt mycket vattenånga rör sig ner till en kallare luften bildas iskristallerna. Det behöver således finnas en rörelse mellan dessa två olika luftmassor för att fenomenet ska kunna uppstå.

Det kan även bildas ett så kallat Halo-fenomen eller bisolar när vi har isnålar i luften.

Det är vanligare att kunna se fenomenet om man är och åker skidor i fjällvärlden, där kallare luft ligger i dalgångarna och mildare luft finns på höjden. Det är dock inte så vanligt att se en bra bit söderut i landet så här pass tidigt i december. 

Publicerad 6 dec 2023