Annons

Har hösten kommit till dig? 

Väder

Svensk sommar men internationell höst? I Sverige säger vi att det är höst när medeltemperaturen varit lägre än 10 grader fem dygn i rad - till skillnad från många andra länder som bestämt att hösten alltid börjar första september och pågår till sista november, oavsett temperatur. Klart reder ur när hösten väntas komma till just dig.

Den svenska definitionen för meteorologisk höst gör att hösten uppenbarar sig vid olika tillfällen beroende på vart i vårt avlånga land du befinner dig - hösten tar sitt första grepp om fjällen och i norr, för att sedan breda ut sig längre söderut, det skiljer sig därför mycket från år till år när det faktiskt blir höst.

Längs kusterna dröjer det längre tid tills hösten kommer. Det beror på att våra hav och sjöar är uppvärmda efter sommarhalvåret och nätterna är därmed varmare en längre tid, och det dröjer därför innan kylan och hösten tar sitt grepp. 

Hösten var punktlig i år, enligt normal tidtabel, när den tog greppet över stora delar Norrland och norra Dalarna i augusti och september. Sedan dess har höstens framfart stannat av, tills andra veckan i oktober.

Kalla nordanvindar svepte ner över under början av oktober och gav årets första frostnätter många håll i Götaland och Svealand. Den meteorologiska hösten har nu kommit till nästan hela landet, med undantag för delar av Gotland och Öland.

I delar Lappland har det blivit meteorologisk vinter, även om det inte visas i kartan nedanför. Men under veckan väntas vinter ta greppet över stora delar av fjällen och delar av Norrlands inland.

Höstkarta - så långt har hösten kommit

Källa: SMHI, uppdaterad 19 oktober

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 13 okt 2020